- Forbudet mot kvikksølvlamper og de spesielle høytrykksnatriumlampene er en følge av EUs økodesignkrav til lyskilders energieffektivitet og miljøpåvirkning. Kravene til lyskilder til vei, industri- og kontorbelysning har vært skjerpet gradvis siden det nye regelverket ble gjort kjent i 2009, sier Anne Vera Skrivarhaug, avdelingsdirektør i NVE til nve.no.

De nye økodesignkravene gjelder høytrykkskvikksølvlamper og spesielle høytrykksnatriumlamper som er teknisk innrettet slik at de kan brukes i stedet for kvikksølvlamper. Andre høytrykksnatriumlamper er ikke omfattet. Lyskildene som berøres av forbudet blir primært brukt til veibelysning og industribelysning, og brukes kun i ubetydelig omfang i boliger.

- Kommuner og andre berørte parter har hatt tid til å tilpasse seg de nye reglene, og det er i mange tilfeller mulig å bruke andre lyskilder som metallhalogenlamper i eksisterende armaturer. Det er også mulig å få støtte fra Enova for å gå over til LED-belysning, som har utviklet seg til å bli en overlegen teknologi de siste årene, understreker Skrivarhaug.

Kravene fremgår av forordning (EF) nr. 245/2009 av 18. mars 2009 under EUs økodesigndirektiv. Økodesignkrav og krav til energimerking er blant EUs viktigste virkemidler for å oppnå 20 prosent energieffektivisering innen 2020. Målsetningen er at disse virkemidlene alene skal spare 340 TWh i EU/EØS innen 2020. 

Det er produsenter og importører av høytrykkskvikksølvlamper og spesielle høytrykksnatriumlamper som ikke lenger har lov til å selge lyskildene i det felles europeiske markedet. Grossister, forhandlere og forbrukere kan fortsatt selge og bruke lyskildene inntil eksisterende lagre er oppbrukt.