Dette melder Statsbygg.

– Når miljøet er på dagsordenen, kan det ofte bli svulstige ord og lite handling, men dette er miljøtiltak i praksis.

Det sier Statsbyggs kommunikasjonsleder for det nye regjeringskvartalet, Pål Weiby, etter at Norwegian Property nå har åpnet sin nye gjenbrukspark i Sandakerveien 140 i Oslo.

Parken er en 1 000 m2 stor bakgårdshage i et urbant forretningsbyggmiljø i Nydalen. Her har man gått inn for å bruke mest mulig materialer, som har være brukt andre steder tidligere, på nytt.

Skifer, oslokantstein og smågatestein fra regjeringskvartalet lever nå videre i en park i Nydalen.

– Ombruk er svært viktig for Statsbygg. Dette var en fin-fin anledning å gjøre ord om til handling. I forbindelse med utbyggingen av regjeringskvartalet, har det blant annet blitt gravd i Akersgata, og vi har fått skifer og stein til overs. Å levere det gratis til en park der gjenbruk står sentralt, er å spille på lag med miljøet, sier Weiby.

Totalt har Statsbygg levert 300 m2 med skifer, 125 løpemeter med kantstein og en mindre mengde med smågatestein.

I tillegg byr parken på restaurerte benker, opparbeidede grønne gangstier i gjenbrukte materialer, ombrukt strøgrus og planter tilpasset det eksisterende økosystem i ombrukt jord. Det er også etablert en tuftepark og sykkelparkering for å oppfordre til bruk av utearealet og til å velge klimavennlig transport til arbeidsplassen.

Agaia er Statsbyggs samarbeidspartner på byrom i det nye regjeringskvartalet.

– Agaia har vært fremme i verneskoene og sett muligheter for gamle materialer fra regjeringskvartalet. Sammen har vi slått et slag for miljøet når skifer og stein blir brukt på nytt i Nydalen, sier Weiby.

Parken er tegnet og prosjektert av Asplan Viak og er en klimapositiv park.