– Vi er stolte over å kunne være med på laget når en av Norges mest fremoverlente videregående skoler skal bygges. Svært høye krav til energibruk gjør dette til et spennende prosjekt, der vi kan bygge videre på fagkunnskapen vi har opparbeidet oss innen bærekraftig teknikk i bygg, sier regionsdirektør i GK, Rune Leiknes Godø, i en pressemelding.
Prosjektet, som skal ferdigstilles i 2027, skal bli et passivhus med energimerke A, samt sertifiseres med BREEAM-NOR Very Good.
– Bygget skal gi rundt 725 elever i Nordland en toppmoderne skole, der energieffektivitet og godt inneklima er i fokus. Det legges stor vekt på gode bygningsmessige kvaliteter for å sikre at bygget har lang levetid og lave vedlikeholdskostnader, sier senior prosjektutvikler i GK, Stian Klette.
Bygget skal blant annet få solcellepaneler på veggene vendt mot øst og sør. I tillegg vil det bli installert en luft-til-vann-varmepumpe på taket av bygget, som vil dekke behovet for 70 prosent av energiforbruket til oppvarming av bygget.
Vant på erfaring og kompetanse
Det er Nordland fylkeskommune som er byggherre på prosjektet. Kontrakten mellom totalentreprenør Consto og GK ble signert i juli 2024. Prosjekteier i Consto, Rune Haugen, forteller at de er godt fornøyde med å ha med seg GK i gjennomføringen av prosjektet.
– GK ga et godt inntrykk i anbudsfasen og leverte et tilbud som var grundig gjennomarbeidet og gjennomtenkt. Det ga oss i Consto en trygghet i at GK har forstått oppgaven vi har foran oss de neste årene, og at vi får med oss en solid bedrift med erfaring, kompetanse og gjennomføringsevne, sier Haugen.
Energilagringssystem kutter kostnader til strømforbruk
GKs leveranser innebærer blant annet varme, sanitæranlegg, trykkluft og gassanlegg på bygget. I tillegg skal GK levere luft-til-vann-varmepumpen på taket, samt legge rør til et innovativt system som lagrer varmeenergi under bygget.
![]() |
Regionsdirektør i GK, Rune Leiknes Godø. Foto: GK |
– Energilagringssystemet, som heter ASES, innebærer at man ivaretar, sesonglagrer og gjenvinner solenergi i bygninger. Varmen lagres i noe som heter steinmel – et materiale som holder på varmen over tid, og på den måten fungerer som et varmebatteri, forklarer prosjektleder i GK, Eirin Heide.
Energilagringssystemet gjør at skolen for eksempel kan utnytte overskuddsenergi fra sommeren når strømprisen er høyere om vinteren.
– Så vidt jeg vet er dette første gang vi i GK er borti denne teknologien for energilagring, sier Heide, som mener dette vil gi nyttig påfyll i erfaringsbanken.
Hun legger også til at BREEAM-NOR-sertifiseringen setter høye energikrav til alle løsninger og produkter.
– Vi leverer blant annet VVS-armaturer som skal sikre et lavt vannforbruk på bygget. Erfaringer fra andre prosjekter med høye energikrav, som Fosslia omsorgssenter, Stjørdal Helsehus og kontorbygget ALO i Trondheim, blir viktige.
GK starter opp med sine arbeider på byggeplassen i løpet av høsten 2024.
– Vi begynner med å legge bunnledninger. Skolen skal etter planen stå ferdig i første kvartal 2027, avslutter Heide.