- Den store batterikapasiteten vi nå etablerer, blir en del av løsningen for et samlet system for fornybar energi. Vi mangedobler antallet megawatt og megawattimer som er tilgjengelig på batterier i Danmark, fordi vi insisterer på å være en viktig del av fremtidens løsning i samspill med andre aktører, sier administrerende direktør i EWII Konsernet, Lars Bonderup Bjørn, i en pressemelding.

Totalt investerer EWII et tresifret millionbeløp i batterisystemer med en samlet kapasitet på 47 megawatt og 62,7 megawattimer fordelt på flere lokasjoner både i Trekantområdet, på Fyn og på Bornholm. Gigantiske batterier som kan lades opp og lagre strømmen når det er overproduksjon i strømnettet.

I midten av april kjøpte EWII 50 % av energytech-selskapet FlexShape, som utvikler fleksibilitetsløsninger for energimarkedet. Dette kjøpet henger tett sammen med konsernets batteriinvestering, da FlexShape blant annet skal utvikle avanserte programvaresystemer for batteriene.

- Det er avgjørende at vi har systemene som gjør at batteriene kan reagere raskt med lading eller utlading, og at de konstant kan tilpasses produksjonen i strømnettet. Derfor krever hele prosjektet også en investering i det tekniske oppsettet som optimaliserer bruken av fornybar energi, sier Lars Bonderup Bjørn.

En times strøm på hele Bornholm

Det største av EWIIs batterier blir plassert på Bornholm, hvor det får kapasitet til å lagre store mengder grønn strøm.

- Batteriet på Bornholm er på 30 megawatt (MW) og 43 megawattimer (MWh), og det tar en solid førsteplass som Danmarks største batteri. Systemet har en kapasitet som alene kunne holde hele øyas strømnett kjørende i en time. Samtidig er plasseringen helt ideell så nær vindkraftproduksjonen i Østersjøen, sier direktør for kommersiell infrastruktur i EWII, Claus Møller.

Konsernet har inngått en avtale med Hitachi Energy, som skal levere det store batterilagringssystemet (BESS). Også for leverandøren er dette et batterisystem i den store enden av skalaen.

- For Hitachi Energy er det enormt positivt at vi kan bidra med innovative teknologier som kan akselerere den grønne omstillingen for bornholmerne, sier Claus Madsen, direktør i Hitachi Energy Denmark.

Ifølge planen skal batteriet på Bornholm være klart til å tas i bruk sommeren 2024. I tillegg vil EWII sette opp et batteri på 2 megawatt (MW) på Fyn i løpet av sommeren 2023, og fra høsten etablerer EWII fem batterier på 3 megawatt (MW) på ulike steder i Trekantområdet.

 

* Trekantområdet er geografisk sett området mellom Vejle Fjord, Kolding Fjord og Lillebælt i det tidligere Vejle amt i Danmark med byene Vejle, Fredericia og Kolding som de mest betydningsfulle.