Dette skriver Dansk Fjernvarme.  

Det kan sees i danskene sitt strømforbruk at 2023 startet med bitende kulde. De iskalde dagene i begynnelsen av januar tok fire av topp fem plasser for dager med høyeste strømforbruk noensinne, og måneden som helhet ble den med størst elforbruk. 

Dette viser endelige tall fra Energinet Danmark i en statistikk som går tilbake til 2009, ifølge Ritzau. 

Ifølge sjefkonsulent Jesper Kronborg hos Energinet er dette en bemerkelsesverdig rekord, men også forventet. 

– Som en del av den grønne omstillingen er det en del av strategien å basere mer og mer av energiforsyningen på elektrisitet, forklarer han til Ritzau. De ti månedene med høyest forbruk de siste 15 årene er alle enten november, desember eller januar.

Da blir lysene tent i de danske hjemmene for å holde mørket ute, og varmen skrus opp, som nå i økende grad kommer fra strøm. 

Grønn omstilling driver forbruket

 Hos Norlys, som har 550 000 private strømkunder, har man virkelig merket at det har vært brukt mye strøm i begynnelsen av året. 

- Ser man på januar, så er det 26 prosent mer enn samme periode i fjor, så vi har sett en stor økning i energiforbruket, sier direktør Mads Brøgger.

Han peker på at forbrukerne har vært flinke til å spare strøm de siste årene, men samtidig har det skjedd en utvikling i samfunnet.

 Flere ting drives av strøm, for eksempel oppvarming av boliger, og ifølge direktøren er det en god ting at vi ser at strømforbruket øker. 

- I takt med at vi elektrifiserer mer, vet vi at det skjer på bekostning av olje og gass, og at bensin- og dieselbiler fortrenges, sier han.

Januar er rekordenes måned

Januar er den andre måneden på rad hvor strømforbruket setter rekord, og ifølge Jesper Kronborg fra Energinet kan dette godt bli en årlig begivenhet.

- Det er en generell trend som vi godt kan forvente også skjer i fremtiden, påpeker han.

 Han understreker at det ble satt en dobbeltrekord i januar, for det ble også produsert rekordmye vindenergi. Dette dekket to tredjedeler av forbruket. Dette henger sammen med at det blåste mye i januar, samtidig som det er tilkoblet flere vindmøller, og at danskene er bedre til å utnytte energien derfra.