I toppåret 2010 ble det solgt 94 384 varmepumper i Norge. I 2013 var antallet gått ned til 62 496, viser statistikk fra Norsk Varmepumpeforening (Novap). Dette er en nedgang på cirka 34 prosent.

Foto: EnergiAktuelt

- Det var et veldig høyt salg i 2010 på grunn av at det var kaldt og at strømprisen var meget høy. På grunn av at salget var så høyt det året, så ser nedgangen stor ut. Samtidig er det å selge over 60 000 varmepumper veldig mye mer enn hva man selger av solvarmeanlegg og andre energiløsninger, sier faglig leder Bård Baardsen i Novap til Tekniske Nyheter.

38 prosent av småhusene har varmepumper

- Det er regnet på at 38 prosent av småhusene, som er eneboliger og tomannsboliger, nå har installert varmepumpe. Det er vel sånn at mange av de som har mest å hente ved å installere varmepumpe nå har gjort det, det vil si de som eier de eldste og mest trekkfulle husene, sier Baardsen.

Utskiftingen av varmepumper vil slå inn fremover

En stor del av de varmepumpene som er solgt i Norge, er ikke modne for utskifting ennå. -Vi regner levetiden for en luft-luft-varmepumpe til cirka 12 år. Det var i 2002 at varmepumpesalget eksploderte. Så det er først fra nå og fremover vi vil begynne å merke utskifting av gamle varmepumper i salgsstatistikken, sier Baardsen.

- Utskifting av varmpumper er en av grunnene til at Prognosesenteret har beregnet av vi i 2020 vil selge cirka 100 000 varmepumper per år, sier Bård Baardsen.

Faglig leder Bård Baardsen i Novap. Foto: NOVAP

Andre grunner til vekst i varmepumpesalget er at folk vil skifte ut oljefyrer og parafinbrennere. - Dette skal det bli forbud mot fra 2020, sier Baardsen. - Vi forventer også at TEK 15 vil bidra positivt til varmepumpesalget når den er på plass.