Dette melder Entro.

Som en stor aktør innenfor elektronikk, har Power ønsket å bli bevisst sitt eget energiforbruk i butikkene. Gjennom arbeidet med energiovervåkning sørger Entro for systematisk og riktig energiforbruk gjennom hele året – uten en eneste krone i investering fra Power sin side.

Tiltakene har vist seg å være en sparegris både for energiforbruket og lommeboka. Den billigste kilowattimen er tross alt den vi ikke bruker, sier Monica Iren Fasting, Nordisk PR- og kommunikasjonssjef i Power.

Energi- og miljørådgiver, Ole Anders Fiskum.
Energi- og miljørådgiver, Ole Anders Fiskum.

Fokus på riktig energibruk

– Arbeidet som er gjort, er driftsrettede tiltak gjennom aktiv overvåking av energibruken. Det handler om enkle ting som å sørge for at lys, ventilasjon og alle TV-ene er slått av når butikken er stengt. Alt dette skal i utgangspunktet styres automatisk, men det er ikke alltid at alt fungerer som planlagt, sier energi- og miljørådgiver i Entro, Ole Anders Fiskum.

Energibruken til Power-butikkene overvåkes gjennom energioppfølgingssystemet Optima, fra uke til uke.

– Energiforbruket overvåkes ned på timesnivå. Dersom vi oppdager unormalt energiforbruk kontaktes butikken direkte og energiavviket beskrives. Vi er spesielt på jakt etter unormalt energiforbruk utenfor butikkenes åpningstid. 1 kWh spart kan med dagens energipriser bety helt opp til 3-4 kr spart på butikkens økonomiske bunnlinje, sier Fiskum.

Stort sparepotensial for butikkkjeder

Ifølge Fiskum er det i dag et stort sparepotensial i alle butikkkjeder, uten at det er snakk om å investere i nye eller avanserte tekniske løsninger.

– Det handler om å drifte butikkene på best mulig måte – uansett om butikkene befinner seg på et kjøpesenter, i en handelspark eller frittliggende i en handlegate, sier han.

Monica Iren Fasting sier at Power er godt fornøyd med resultatene.

– Regjeringen har satt seg som mål å kutte energiforbruket i eksisterende bygg med 10 TWh/år innen 2030. Da er det helt avgjørende at det norske næringslivet tar sin del av dugnaden. Vi drifter en stor bygningsmasse gjennom våre butikker og kontorer, og for oss er dette et viktig tiltak. Vi bidrar ved å redusere energiforbruket vårt, og er også med på å redusere utslipp og frigjøre elektrisitet til andre viktige sektorer, sier hun.

– Entro har vist seg å være en solid samarbeidspartner både på rådgivning og gjennomføring. Salg av elektronikk er en tøff bransje om å tilby de laveste prisene, og da er det viktig å holde kostnadene nede. Det kommer til syvende og sist kundene til gode. Vi er stolte av det vi har fått til sammen, og ser frem til fortsettelsen, sier Fasting.