Anlegget, som kalles Hydrogen to Humber Saltend (H2H Saltend), kan markere starten på en avkarbonisering av industriklyngen i Humber-området, som har noen av de høyeste utslippene i Storbritannia, melder Equinor.

H2H Saltend støtter britiske myndigheters mål om å opprette minst én industriklynge med lave CO2-utslipp innen 2030, og verdens første netto nullutslippsklynge innen 2040. Prosjektet baner også vei for visjonen til Zero Carbon Humber-alliansen, som Equinor og partnerne kunngjorde i 2019.

Prosjektet skal holde til på Saltend Chemicals Park nær Hull. Den innledende fasen omfatter en 600-MW autotermisk reformator (auto thermal reformer, ATR) med karbonfangst, verdens største anlegg i sitt slag, som skal omdanne gass til hydrogen. Det vil gi industrikunder i parken muligheten til å gå helt over til hydrogen, og kraftverket i parken kan gå over til en blanding som består av 30 prosent hydrogen og naturgassblanding. Dette vil redusere utslippene fra Saltend Chemicals Park med nærmere 900 000 tonn CO2 per år.

I de neste prosjektfasene kan H2H Saltend utvides til å betjene andre industrielle brukere i parken og i hele Humber-området, som har 55 000 ansatte bare i produksjonssektoren, og bidra til at klyngen kan nå målet om null utslipp innen 2040. Det vil bane vei for et storskala hydrogennettverk som er åpent for både blått hydrogen (produsert fra gass med karbonfangst og -lagring) og grønt hydrogen (produsert ved elektrolyse av vann og bruk av fornybar energi), i tillegg til å være nettverk for transport og lagring av fanget CO2. Det anslås at en overgang i brennstoff til hydrogen kan skape 43 000 nye jobber i de energiintensive industrigrenene i hele Storbritannia.