Gjennomsnittet for alle de 166 passiv- og lavenergibyggene som var med i statistikken, viste et energiforbruk på 139 kWh per m2. Tilsvarende tall for alle de 3 563 byggene som var med i statistikken, viste 267 kWh per m2.

De 42 kontorbyggene som var passivhus- eller lavenergibygg, hadde et energiforbruk 135 kWh per m2.  Her var tilsvarende tall for alle de 395 kontorbyggene i statistikken 213 kWh per m2.

Dagligvarebutikker bruker mest

Den nye byggstatistikken viser at dagligvarebutikkene, til tross for en rekke gode energieffektiviseringsprosjekter i bransjen, fremdeles er den typen bygg som bruker desidert mest energi, med hele 559 kWh per kvadratmeter årlig. Mye av forklaringen ligger i et stort kjølebehov. På andre- og tredjeplass kommer sykehus og idrettsbygg. Den gjennomsnittlige energibruken i en bolig er på 115 kWh per kvadratmeter, ifølge Enova.

Praktisk verktøy

Byggstatistikken er et praktisk verktøy til bruk i arbeidet med planlegging av drift og utvikling av bygninger. Rapporten presenterer analyser og statistikk om energibruk fordelt etter bygningstyper, samt variasjoner avhengig av alder, størrelse og oppvarmingssystem.

- Gjennom byggstatistikken legger vi til rette for at byggeiere kan sammenligne energibruk i egne bygninger med tilsvarende bygninger eid av andre, sier fungerende programsjef for bygg og varme i Enova, Tor Brekke.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 35/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!