Kun to år etter at Powerhouse sto ferdig som verdens første rehabiliterte plusshus, baner suksessprosjektet vei for nok et grensesprengende miljøprosjekt. Hydrogenstasjonen kan bli den første i verden som produserer hydrogen fra et energipositivt bygg, melder Asplan Viak.

- At overskuddsenergi fra et kontorbygg kan brukes til hydrogenproduksjon er rimelig nyskapende i seg selv. Når dette igjen brukes til å tanke opp biler, hvis eneste utslipp er vann, nærmer vi oss en banebryter for det grønne skiftet innenfor transportsektoren sier adm. dir. Øyvind Mork i Asplan Viak i en pressemelding. 

En av produksjonsmetodene for hydrogen er elektrolyse av vann. En prosess som bare krever vann og strøm, og det er det som nå vil gjøres ved hjelp av solenergiproduksjon på et tak i Sandvika. Powerhouse Kjørbo var ferdig rehabilitert våren 2014. Asplan Viak var engasjert som rådgiver for flere tekniske fag under prosjektet og har siden vært leietaker. Entra Eiendom er utleier.

- Uno-X ønsker å ta ansvar for innføring av hydrogen som et godt alternativ og å investere vår andel for å skape en større endring i transportsektoren i årene som kommer. Vi vil gjerne fortsette samarbeidet med offentlige myndigheter, høykompetansemiljøer og lokale entusiaster, slik at vi kan demonstrere denne teknologien for et større marked, sier daglig leder i Uno-X Hydrogen Roger Hertzenberg.

- Bakgrunnen for etableringen av Uno-X Hydrogen er at flere av verdens ledende bilprodusenter nå introduserer hydrogenbiler i markedet. Bærum er allerede en foregangskommune innen elbiler, og kan med dette også bli en foregangskommune for bruk av hydrogen til transportformål. Hydrogenstasjonen på Kjørbo er virkelig enestående i verdenssammenheng, sier direktør Bjørn Simonsen i NEL ASA.

En hydrogenbil er en elbil som har en hydrogentank i stedet for batteri. Bilene har lang rekkevidde, og fyllingen skjer meget raskt. Det eneste utslippet er vann. Stasjonen ved Powerhouse Kjørbo i Sandvika skal stå klar allerede høsten 2016.