Det er Norsk solenergiforening som siden 2013 har delt ut prisen årlig. 

I begrunnelsen for årets prisvinner står det at "Årets solstråle 2015" har gjort en glimrende innsats for å få solenergi på dagsorden og for å få befolkningen til å ta det i bruk. 

Oslo kommune har gjort det mulig for borgerne å ta grønne valg gjennom solenergikampanjen #oslosola, og gir 40 prosent støtte til installering av solceller. Gjennom solenergikampanjen ønsker kommunen å bidra til at utbredelsen av solenergianlegg øker, og at kostnadsnivået faller. Solenergikampanjen er med på å skape et marked for solenergi, og flere titalls huseiere er nå i ferd med å installere solceller, melder Norsk solenergiforening.

Oslo kommune satser også på solenergi gjennom bruk av solfangere og solceller i offentlige bygg. Nyttige erfaringer fra disse prosjektene gjøres tilgjengelige for andre offentlige og private byggherrer. Videre arbeides det nå med en ny klima- og energistrategi, med egne mål og aktiviteter for å fremme bruk av solenergi.

I begrunnelsen er det også pekt på at det fortsatt er noen utfordringer i Oslo. Norsk solenergiforening har likevel tiltro til at kommunen vil fortsette sin målrettede innsats for solenergi.

- Årets solstråle er modig og går foran. De er et flott eksempel for andre kommuner og Enova, sa styreleder Michaela Meir under prisoverrekkelsen.

Det var byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland som tok i mot prisen. - Det er en stor glede å ta i mot denne prisen på vegne av Oslo kommune. Vi jobber hele tiden for at Oslo skal bli en enda mer klimavennlig by i fremtiden. Da må vi ta i bruk nye energikilder. Utnyttelse av ressurser som solenergi vil være viktig for nå Oslos mål om å bli klimanøytral innen 2050, sier Stian Berger Røsland.

En av Oslo kommunes satsninger er støtte til innstallering av solenergi i borettslag og sameier, og kommunen har flere pilotprosjekter for innstallering av solceller. – - Dette håper jeg enda flere vil benytte seg av, sier byrådslederen.

Det var over 200 deltakere på Solenergidagen 2015 som ble arrangert i Oslo 8. mai. - Bruk av solceller og solfangere øker i Norge, og da er det viktig med møteplasser som dette, sier generalsekretær Åse Lekang Sørensen. 

“Solenergi” det smarte valget" var årets tema for Solenergidagen.