- Kompetanseheving av driftspersonell er en kontinuerlig oppgave som alle eiendomsbesittere har fokus på, sa rådgiver Kjell Petter Småge i Grønn Byggallianse da han presenterte opplæringspakken “Grønn Eiendomsdrift” på Årets Grønne Driftskonferanse den 14. november.

- Den mest effektive måten å få byggene til å gå som de skal på, er å gi kompetanse til driftspersonellet, slik at de finner ut om noe er feil. Det er viktig at feil blir avdekket, slik at de ikke går over år, sa Småge.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra våre medlemmer om at opplæring av driftspersonell er en utfordring. Ofte har det vært slik at hvert enkelt eiendomsselskap har tatt kontakt med leverandørene for å få kurs som kunne heve kompetansen til driftspersonellet, sa Småge.

Kombinasjon av E-læring og klasserom

Opplæringen vil foregå i en kombinasjon av klasseromsundervisning og E-læring. - Målet er at deltagerne skal gå igjennom E-læringen først, slik at de har en viss grunnkompetanse når de kommer på de fysiske kursene, sa Småge.

Opplæringspakken “Grønn eiendomsdrift” vil inneholde kurs innen miljøledelse, bruk av energioppfølgingssystemer, SD-anlegg, varmeanlegg, ventilasjon, inneklima og belysningsanlegg. Opplæringspakken vil være tilgjengelig for medlemmer og ikke-medlemmer fra januar 2019, men medlemmer i Grønn Byggallianse vil få en lavere pris.

- Driftspersonellet kan bli fremtidens superhelter

Byggsektorens klimautfordringer må løses av dem som drifter de byggene vi har i dag, mener Småge.

- Det er mange ord som verserer i media, som sirkulærøkonomi, bærekraft og plusshus; det siste jeg hørte om var Paris Proof. Det betyr at det vi gjør i dag, skal holde i forhold til det vi ble enige om i Paris. Mange fokuserer på nybyggene, og hvor miljøvennlige de er, og at det er mulig å oppnå klimamålene gjennom å bygge gode nye bygg. Men saken er den, at 80 prosent av byggene i 2050 er allerede bygget, sa Småge.

 Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 36/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!