Dette melder OBOS. 

Den splitter nye blokka på Vollebekk i Oslo er ikke helt som andre bolighus. I høst fylles de 34 leilighetene med leietakere som skal være med på det unike prosjektet.

Fellesskap og deling

Tirsdag 21. september åpnet laben som skal bli en testarena , og et litt uvanlig hjem. En ukes tid senere flyttet de første beboerne inn. Her skal vanlige folk leve og bo, fordelt på seks etasjer fylt med fleksible løsninger, teknologi og rike muligheter for fellesskap og deling. Et tverrfaglig team har jobbet med konseptet, og OBOS har fått en rekke andre innovative samarbeidspartnere med på laget.

- Vi har planlagt og bygget en god stund. Nå skal det bli utrolig spennende å komme i gang. Dette skal bli i et godt sted å bo for den entusiastiske gjengen som flytter inn, og samtidig en arena hvor beboerne skal være med å teste ut nye teknologiske, sosiale og fysiske løsninger. At beboerne er så engasjerte og nysgjerrige, er helt sentralt for å lykkes. Vi går inn i dette med et åpent sinn og få svar. Og vi håper funnene vi gjør de kommende årene, vil være viktige bidrag når framtidens hjem skal utvikles, sier Ingemund Skålnes, daglig leder for OBOS Living Lab.

I OBOS Living Lab har etasjene forskjellige temaer, slik at man kan teste ut ulike boløsninger i leilighetene og fellesarealene.

I første etasje er det fellesrom med innvendig hage, kjøkken og uterom i bakgården. I andre etasje handler det om deling. Alle har egne private rom, mens kjøkken, hage og oppholdsrom er felles. I etasjen over er det leiligheter med fleksible planløsninger. Her kan møbler og vegger enkelt flyttes og tilpasses ulike behov. I de tre øverste etasjene er det leiligheter med planløsninger som er vanlige i dag. Her skal det testes ut teknologiske løsninger og nye tjenester sammen med andre aktører i bransjen.

En samarbeidspartner i prosjektet er energistyringsselskapet Eaton. Selskapet vil de kommende årene levere smarthus med en trådløs infrastruktur til flere OBOS-prosjekter, deriblant boligprosjektene Storøykilen og Nansenløkka på Fornebu.

- Det er en stor fjær i hatten å få samarbeide med OBOS om fremtidens boliger. Vår trådløse teknologi er en del av den faste installasjonen i boligene - installert av elektrikere - og gjør det enkelt å styre blant annet varme, lys, solskjerming og tekniske apparater gjennom trådløse brytere, sensorer eller xComfort Bridge-appen, sier Øystein Engebretsen som leder smarthussatsningen til Eaton i Norge i en melding fra Eaton.

Slipper å trekke tusenvis av meter med kabler

- Teknologien hjelper boligeiere med å redusere energiforbruk og  kutte kostnader, og styrker bo-opplevelsen, sier Engebretsen, og legger til at brukerne vil kunne koble Eaton xComfort-systemet opp mot alt fra taleassistenter til robotstøvsugere og smarte ringeklokker om kort tid. Det gjøres av brukeren selv, etter at elektrikeren er ferdig med den faste installasjonen.

- Med trådløs teknologi slipper man å trekke tusenvis av meter med unødvendige kabler. Vi har utviklet et pre-konfigurasjonsverktøy som sikrer en smidig byggeprosess og en forutsigbar leveranse for alle parter, både for oss i Eaton, utbygger, entreprenør, elektriker og boligkjøper. Det er viktig for å få smarthjemteknologien ut i stor skala og for å gjøre smarte hjem til allemannseie, sier Engebretsen. – Tidligere måtte elektrikeren komme på besøk for mindre justeringer. Nå har boligeier full kontroll fra dag én.

- Batteriet kan handle strøm på tider av døgnet der prisen er lav

I tillegg til å utforske hvordan smarthusteknologi kan gi bedre bo-opplevelser i OBOS Living Lab, vil OBOS sammen med Eaton se på elsikkerhet og hvordan bruk av energilagringssystemer kan muliggjøre elbillading. - Manglende kapasitet i lokale strømnett gjør det problematisk å gi beboere skikkelig tilgang på elbillading flere steder i Norge. Istedenfor å gjøre betydelige oppgraderinger i strømnettet, kan batterier med styringsteknologi øke kapasiteten og legge til rette for elbillading, både langtidslading med AC-lader og hurtiglading med DC-lader. Nettopp dette skal vi teste på OBOS Living Lab, sier Øystein Engebretsen, og påpeker at selv om Norge har kommet langt i å elektrifisere bilparken, vil andelen fortsette å øke i årene fremover, noe som øker behovet for skalerbare løsninger som sikrer god energistyring.

Ørjan Hurv, prosjektleder i OBOS Living Lab ser flere muligheter med batterier i ladeanleggene. - Batteriet kan handle strøm på tider av døgnet der prisen er lav, og kutte kostbare topper i strømforbruket. Det blir en vinn-vinn-situasjon som gjør det mulig å lade elbilen i områder med dårlige lokale strømnett, samt at prisen for strømmen reduseres. I tillegg kan man unngå kostbare investeringer i lokale elnett, sier Hurv.

OBOS Living Lab har fått mye oppmerksomhet blant utbyggere, entreprenører og fagmiljøer. - Det er mange som vil komme opp hitfor å se på hva vi driver med. At det er en så stor interesse for å skape nye og bedre løsninger i bransjen, synes vi er veldig givende. Dette prosjektet vil gi oss viktig innsikt i hvordan vi kan skape bedre hjem for våre medlemmer, sier Hurv.

Brukerne i sentrum - ikke teknologien

Menneskene som bor i OBOS Living Lab vil følges opp tett, og skal gi kvalitative tilbakemeldinger om hva de tenker om ulike løsninger i prosjektet. - Det er helt avgjørende å ha en tett dialog og et brukerperspektiv i OBOS Living Lab. Mennesket skal stå i sentrum, ikke teknologien, sier Skålnes. - At vi gjør det i et reelt bomiljø her på Vollebekk styrker definitivt prosjektet, og jeg tror det gir oss mer realistiske og bedre tilbakemeldinger.

Eaton vil også ha en dedikert applikasjonsingeniør som skal følge beboerne fra innflytting med basis smarthus-infrastruktur, til videre stegvise oppgraderinger av leiligheten med potensielle tilvalg.

- Det skal hjelpe oss med å utvikle enda bedre løsninger og brukeropplevelser sammen med OBOS og beboerne, sier Engebretsen. 

Hurv sier at det ikke kun er teknologiinteresserte som flytter inn i OBOS Living Lab. -Her vil det bo ulike mennesker i ulike livssituasjoner. Formålet er økt livskvalitet gjennom å bygge bedre og mer bærekraftige boliger. Da er det viktig at menneskene som skal bo her faktisk har ulike erfaringer, og ikke kun er teknologiinteresserte fagpersoner, sier Skålnes.

Engebretsen i Eaton mener satsningen er et stort steg i riktig retning for å styrke bo-opplevelsen, gjøre smarthus til allemannseie, sørge for at alle kan lade sin elbil og forbedre elsikkerheten i norske hjem.

- OBOS er en av Norges største boligutviklere, og jeg er sikker på at funnene fra prosjektet vil vise at man klarer å styrke bo-opplevelsen og bygge mer bærekraftige boliger gjennom å teste nye løsninger og modeller. Det blir spennende å følge dette videre, sier Engebretsen.