Dette melder Novap.

Kravene til sertifisering kommer i en underforordning som EU-kommisjonen nå har vedtatt. I tråd med forslaget som har vært på høring, blir det fem kategorier sertifikater (A til E).
 
Etter høringen bestemte kommisjonen å skille mellom små og store anlegg for arbeid med f-gasser og hydrokarboner, slik kravene er i dag. Det betyr at sertifikat A deles i to, så totalt blir det seks ulike f-gass-sertifikater.  

 – Å skille mellom små og store anlegg for f-gasser og hydrokarboner er i tråd med det vi spilte inn i høringen sammen med VKE, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen. 

Slik blir de nye f-gass-sertifikatene

Tre kategorier omfatter installasjon, reparasjon, vedlikehold, service og demontering av utstyr som inneholder de respektive kuldemediene:  

  • Sertifikat A som er delt i:
    • A1 for f-gasser og hydrokarboner (større anlegg),
    • A2 for anlegg med mindre enn 3 kg fylling, eller mindre enn 6 kg fylling for hermetisk lukkede anlegg,
  • Sertifikat B for CO2
  • Sertifikat C for ammoniakk (NH3)

Også sertifikat D er endret etter høringen; her er maksimal fyllingsmengde presisert:
    •    Sertifikat D for gjenvinning av f-gasser fra utstyr med mindre enn 3 kg f-gasser eller mindre enn 6 kg f-gasser for hermetisk lukkede anlegg.
Den femte kategorien blir som foreslått i høringen:  
    •    Sertifikat E for lekkasjekontroller av utstyr med f-gass forutsatt at det ikke innebærer brudd i kuldekretsen.

Vil tilby kurs for flere sertifikater

Den nyeste versjonen av f-gass-forordningen og underforordningen er foreløpig ikke tatt inn i norsk lovverk. I mellomtiden rigger Varmepumpeforeningen seg for å kunne tilby kurs for de mest relevante sertifikatene.

– Vi gjennomgår nå de konkrete kompetansekravene for ulike sertifikater og hva de vil si for praktisk gjennomføring av kurs og eksamen, opplyser kursansvarlig Einar Gulbrandsen.
 
Her finner du underforordningen med beskrivelse av kompetansekravene for de ulike kategoriene.