Det er ingen nyhet at bærekraft har høy prioritet hos Nordens største teglbedrift. Derimot kan Wienerberger nå dele den gledelige nyheten om at Kristian Knorr Svane, som bærekraftsjef i en nyopprettet stilling, vil lede bedriftens bærekraftige agendaer på tvers av de nordiske landene.
Svane ser frem til å være en del av en bedrift som allerede har lagt grunnlaget for en mer CO2-vennlig måte å bygge med tegl på. Han uttaler:
- Som ny nordisk bærekraftsjef ser jeg særlig frem til å drive de mange viktige utviklingsaktivitetene i en ambisiøs bedrift som allerede har kommet langt når det gjelder den bærekraftige agendaen. Ikke minst med markedets mest CO2-besparende murstein, LESS, har Wienerberger lagt et solid fundament. Det er nå min viktigste oppgave å bygge videre mot vårt mål om CO2-nøytralitet og ombruk i teglproduksjonen.
I løpet av våren konverterte Wienerberger sitt største teglverk, Vesterled, til utelukkende å produsere LESS-teglsteinen. Dette har samlet sett gjort det mulig å redusere CO2-utslippene fra produksjonen med 70-90 prosent.
Innovasjon lokalt og globalt
Den nye bærekraftsjef er utdannet ved Arkitektskolen i Aarhus og har siden dedikert karrieren sin til den grønne omstillingen av byggebransjen. Erfaringen er hentet fra GXN, Atelier Kristoffer Tejlgaard og AART, hvor han var ansatt som arkitekt og bærekraftspesialist.
- Jeg er, og har alltid vært, drevet av å utvikle byggebransjen i en mer bærekraftig retning. Omstilling er strengt nødvendig, og her kommer vi ikke utenom innovasjon og teknologisk utvikling. Min omfattende erfaring med å tenke nytt om produkter og prosesser, og mine utviklingsferdigheter, er bare noe av det jeg bringer til bordet hos Wienerberger, forteller Svane.
Henrik Dietrichsen, Regional Managing Director Nordics hos Wienerberger, forteller at Wienerberger hentet de beste ferdighetene for å lede bærekraftsinnsatsen i Norden. Foto: Wienerberger |
Fra interne linjer er det stor støtte. Henrik Dietrichsen, Regional Managing Director Nordics hos Wienerberger, uttaler:
- Med målsettingen om å redusere CO2 med 30 prosent innen utgangen av 2024, og oppnå full nøytralitet innen 2050, er teknologisk utvikling og produktinnovasjon en konstant prioritet. Dette gjelder både lokalt og globalt i Wienerberger, hvor vi på tvers av organisasjonen satser på utviklingsprosjekter av forskjellig art. Med Kristian, som er både høyt spesialisert og dedikert, har vi hentet de beste ferdighetene for å lede bærekraftsinnsatsen i Norden.
Teglbedriften ser blant annet på teknologier som elektriske ovner og varmepumper, samt muligheten for CO2-fangst, såkalt Carbon Capture-teknologi.
Historisk materiale - fremtidens agenda
Svane kan også skryte av titlene DGNB-konsulent og WELL AP. Neste skritt er å utdanne seg innen det ledende miljøsertifiseringssystemet for bygninger i henholdsvis Norge og Sverige, BREEAM-NOR og Miljöbyggnad.
- Fra et historisk perspektiv er tegl spennende å jobbe med fordi det er et av de eldste materialene. Som en teglbedrift er det derfor avgjørende å sikre at dette bærekraftige og høyt anvendelige materialet går hånd i hånd med fremtidens agenda, avslutter Svane.
Når han ikke jobber på kontoret på Frederiksberg eller på teglverkene, bor han i Ugelbølle på Djursland med kona og tvillingene. På fritiden går det i håndverksprosjekter eller turer på racersykkel og terrengsykkel.