De integrerte solcellene erstatter taksteinene på taket, og monteres på samme måte direkte på lektene, melder Monier i en pressemelding. Sammen med Zanda Minster og Turmalin takstein beholder taket dermed de rene linjene, og du får et tak som står mot det nordiske været uten at solcellene skjemmer utseendet.

- Trenden med rene linjer på taket er noe vi har sett i flere år, og dette er for mange ikke forenlig med store solcellepaneler på taket. Vi ser også at flere er åpne for å montere solceller, men mange vegrer seg nok rett og slett fordi solceller ofte blir dominerende og skjemmer utseendet på huset eller hytta, sier Rune Roll-Lund, teknisk konsulent hos Zanda. 

- Dette er et innovativt produkt for dem som vil ha det lille ekstra på sitt private hus eller hytte, men vi håper også at det etterhvert kan bli et produkt som gjør det enklere og penere å få solceller på offentlige tak.

Rune Roll-Lund, teknisk konsulent hos Zanda. Foto Zanda

I tillegg til Premium solcellesystem, vil de i 2018 også lansere Standard solcellesystem. Disse monteres også på lektene, men kan benyttes sammen med flere typer taksteinsprofiler og har større flater. Fordi begge systemene monteres direkte på lekt og erstatter taksteinsflaten, unngår man også problemstillingen med at den underliggende taksteinen kan sprekke når solceller monteres oppå det eksisterende taket.

Grundig testet og anerkjent design

Solcellesystemene har vært brukt og testet i Europa, blant annet i Tyskland, over flere år. De er testet for store snø- og vindbelastninger, og er fremstilte for å tåle nordiske forhold. Et patentert design med innebygget ventilasjon gir høy effekt, selv på varme dager. I 2013 fikk Premium solcellesystem tildelt Red Dot Design Award for sitt unike design, en prestisjefylt designpris hvor produktet må oppfylle flere krav innen både funksjonalitet og utseende.

Zanda lanserer solcellesystemene i 2018, og vil da også ha flere detaljer rundt effekt og installasjon.