Dette melder NVE.
- Bedre og mer energieffektive produkter gir store besparelser for den enkelte forbruker som får lavere strømkostnader og gjør stor nytte for samfunnet, sier seksjonssjef i NVE, Maren Esmark.
Besparelsene kommer både fordi dagens produkter er mer energieffektive, men også fordi forbrukere aktivt velger produkter med et godt energimerke.
Har beregnet konsekvensen av EU-krav
I september publiserte Nordisk energiforskning (NEF) rapporten «Energy savings from Ecodesign and Energy labelling in the Nordics». EU-regelverkene om miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter (økodesigndirektivet) og energimerking av energirelaterte produkter (energimerkeforordningen) stiller energikrav til produkter som skal bringes i omsetning i EU og EØS-landene.
Les rapporten: Energy labelling leads to large energy savings in the Nordics – Nordic Energy Research
I rapporten er det beregnet hva hvert land kan oppnå av årlige energibesparelser i 2030 som følge av nytt EU-regelverk. NVE har ansvar for regelverket om energimerking av produkter i Norge og fører tilsyn for å kontrollere at produkter har korrekt energimerke. Sammen med Miljødirektoratet har NVE også ansvar for oppfølging og tilsyn med regelverket om økodesign. De beregnede besparelsene utgjør forskjellen i energibruk ved et scenario uten regelverk og et scenario med regelverk i tidsperioden 1996-2050. Beregningene er blant annet basert på en nedskalering av besparelser på EU-nivå.
Den danske konsulenten Big2Great har utført beregningene på oppdrag fra de nordiske landene og Nordisk energiforskning (NEF). EU-regelverket har bidratt til utvikling av mer energieffektive produkter – noe figurene nedenfor illustrerer. For eksempel vil et stort kombikjøleskap som ble produsert i 2020 bruke hele 60% mindre strøm enn et lite kombikjøleskap som ble produsert i 1990. Tilsvarende har vi at en 2020-vaskemaskin bruker ca 70% mindre strøm enn en vaskemaskin produsert i 1990.
Kilde: Ecodesign Impact Overview Accounting Report 2023
Gjennomføres i Norge
I sommer trådte den nye økodesignforordningen i kraft i EU. Den omfatter både energirelaterte og ikke-energirelaterte produkter. I tillegg til energibesparelser, vil økodesignforordningen også kunne bidra med store besparelser i ressursforbruk. Forutsatt at økodesignforordningen tas inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i Norge i ny lov om bærekraftige produkter og verdikjeder.
Ansvaret for den nye økodesignforordningen er lagt til miljømyndighetene. Miljødirektoratet og NVE samarbeider om tilsyn med økodesignforskriften og oppfølgingen av regelverksprosessene i EU når det gjelder energirelaterte produkter.