Samfunnsløftet er Sparebank- 1 Nord-Norge sin strategi for fordeling av bankens utbytte. I 2023 lanserte Samfunnsløfte en større satsing på grønn omstilling, melder Hadsel kommune.

- Den grønne omstillingen er avgjørende for den nordnorske konkurransekraften og for at vi skal oppnå våre klimamål. Et av samarbeidsprosjektene som bemerket seg i høsten søknadsrunde var LoVe Fornybar. Et godt gjennomarbeidet prosjekt som potensielt kan ha stor betydning for Nord-Norge, og vil løse en stor samfunnsutfordring. Sparebank 1 Nord-Norge synes dette er et spennende prosjekt og ønsker å bidra til at testsentret blir realisert og Samfunnsløfte har bevilget to millioner kr sier banksjef Astrid Enoksen Stenvoll. 

«LoVe Fornybar» har som mål å etablere et testsenter med base på Fiskebøl. Testsenteret skal legge til rette for test og utvikling av ny teknologi som utnytter bølgekraft, tidevannskraft, flytende solkraft og havvind. Langs kysten av Nord-Norge har vi store mengder fornybare energiressurser, men vi trenger utvikling av teknologi for å kunne utnytte denne.

- Dette er helt klart et prosjekt som vil skape verdier langt utenfor Hadsel og Vesterålen. Ikke bare har dette et potensiale i utvikling av nye måter å utvinne kraft på, teste samlokalisering og ikke minst bidra til å skape et nordnorsk økosystem av teknologiutviklere, leverandører og forskningsprosjekter, sier Stenvoll i Sparebank 1 Nord-Norge.

Fiskebøl er i ferd med å etablere seg som et kompetansesenter for havteknologi. Her finnes det kompetanse, erfaring og ikke minst, sammen med Kystverkets nye test og treningssenter for oljevern og marin beredskap, vil det også finnes fasiliteter utviklere av fornybar teknologi kan dra nytte av.

Nordland fagskole jubler også over tildelingen. Fagskolen utdanner morgendagens leverandører til fornybare næringer og ser at testsenteret vil styrke deres utdanningstilbud.  

- Et testsenter i regi av LoVe Fornybar vil kunne inngå som en del av vårt utdanningstilbud, blant annet gjennom studentoppgaver. Deltakelse i prosjektet er i tråd med vår strategi hvor vi ønsker å styrke vårt tilbud innen klima, energi og miljø, sier Utviklingsleder John Andreas Ness i Nordland fagskole.

En sentral partner i prosjektet er også METCentre. METCenteret har etablert seg som et ledende innen test av flytende vind. METCentre leder også Norwegian Offshore Wind Cluster med over 370 medlemsbedrifter.  I februar arrangerer de Havblest 2024 med fokus på de industrielle mulighetene innen havvind. 

- Vi jobber aktivt gjennom klyngen Norwegian Offshore Wind for å ruste leverandørnæringen.  Testaktivitet gir leverandørbedrifter førstehåndserfaring med utbygging og drift av offshore kraftproduksjon. I Nord-Norge har leverandørbedrifter og havner stort potensiale for å levere til både norske og utenlandske prosjekter, sier daglig leder ved METCentre, Arvid Nesse. 

Nordiske aktører jubler for støtte til testsenter

Svenske CorPower Ocean ønsker å demonstrere sin teknologi for sitt norske marked. De har over lang tid utviklet en lovende bølgekraftløsning som nå testes utenfor Portugal, og ønsker å teste i arktiske forhold.

- Vi har testet og demonstrert løsningen vår i Sør-Europa og nå trenger vi å demonstrere at løsningen fungerer like optimalt i arktiske strøk. Nord Norge har en fantastisk bølgeresurs og bølgekraft kan bygges tett inn på land, nær nettilknytning, uten å visuelt forstyrre naturen og omgivelsene. Vi ønsker å samarbeide med LoVe Fornybar da de tiltrekker interessante leverandører som kan gjøre vår løsning enda bedre.

Også Nordkraft deltar. Som en av de største utviklerne og produsentene av fornybar energi i både regionen og i Nord-Norge, vil de tilføre prosjektet viktig kompetanse. 

- LoVe Fornybar er et spennende prosjekt vi som regionalt kraftselskap ser frem til å ta del i. Regionen har et underskudd på kraft, vi har mye erfaring, og skal bidra med vår kompetanse til beste for både prosjektet og Nord-Norge, sier prosjektdirektør Jon Ingebrigtsen. 

Tar ord til handling

Fylkesråd Svein Eggesvik mener at “LoVe Fornybar” er i tråd med Nordland fylkeskommunes strategi på flere punkter.  

- Et testsenter av denne kaliberen i Nord-Norge vil legge til rette og løse ut mange av våre strategier, ved å ta ord til handling, og få konkrete løsninger ut i samfunnet raskere. Den geografiske lokalisering av testsenteret i Vesterålen-Lofoten regionen er derfor særlig egnet for testing av fornybar teknologi relevant for havbruk, fiskeri og andre kystnæringer, sier Eggesvik.

Ordfører Kjell Børge Freiberg i Hadsel kommune applauderer for ytterligere støtte til “LoVe Fornybar”, og understreker at dette er et fellesprosjekt for hele Nord for å løse kraftutfordringene og kutte utslipp.

- Det er gledelig at prosjektet blir anerkjent av Samfunnsløftet som viktig. Vi ser nå fram til flere samtaler med offentlig finansiering og myndigheter for å se hvordan “LoVe Fornybar” kan bli en lokal akselerator for nasjonale mål og sikre ytterligere økonomisk vekst og velferd i Norge, sier Freiberg.