Dette melder Tema Eiendom. 

Tema Eiendom er Innlandets største eiendomsutvikler. Det er derfor en stor oppgave selskapet har tatt på seg. 26 bygg, som vil si 120.000 kvm er allerede koblet opp til fjernvarme, men dette er bare en tredjedel av bygningsmassen. Hele bygningsmassen er planlagt varmet opp med fornybar energi innen 2030. Omlegging til fjernvarme er det største bidraget i skiftet.

Børge Moen er direktør for eiendom og forvaltning i Tema Eiendom. Han forteller om arbeidet som er satt i gang.

- Vi har nå bedt om tilbud på fjernvarme på rundt femti bygg. Rundt ti av de kommer til å stå ferdig med fjernvarme i løpet av 2023, sier han.

Bærekraft som lønner seg

Å tenke bærekraft er ikke lenger bare et nødvendig onde. Det lønner seg faktisk. Én ting er at akkurat fjernvarme er billigere enn alternativet i de fleste bygg – å gå over til fjernvarme på mange bygg gir dessuten Tema Eiendom kvantumsrabatt, en annen ting er at leietakere ønsker å leie i bygg som er bærekraftige.  

Tema Eiendom har bedt om pristilbud på omlegging til fjernvarme på totalt 50 eiendommer. Ringvegen 26 på Gjøvik er en av de. Foto: Tema Eiendom

- Det betyr at vi trekker til oss en større og større del av markedet, som blir mer og mer opptatt av et bærekraftig og miljøvennlig sted å drive business fra, forklarer Moen.

- Strømkrisen har også gjort sitt og leietakerne er mer opptatt av smart energiforbruk. En del av pakken du får hos oss er bistand i forhold til smart og riktig bruk av energi.

Kravene for bærekraftige bygg blir bare forsterket – med diverse sertifiseringer og lover og regler som alle som utvikler eiendom må forholde seg til. Her har Tema ønske om å ligge et hestehode foran.

- Vi tenker at vi har alt å tjene på å ligge foran regelverket, i stedet for å drive med brannslukking i etterkant. Tiltakene vi gjør nå må derfor også stå seg om 15-20 år. Det at vi går litt foran her tenker vi dessuten at bidrar til et felles løft for hele eiendomsmassen i landet, sier Moen.