Frem til nå har markedsaktørene kun fått tilgang til statistikkrapporter i PDF-format for det totale elsertifikatmarkedet i Norge og Sverige. Med lanseringen onsdag vil alle kunne hente ut oversikter over transaksjoner, utstedelse, pris etc. Dette melder Statnett.

- Dette vil bedre transparensen i markedet og gjøre statistikken mer brukervennlig, sier seksjonssjef Lars Olav Fosse i seksjon for elsertifikater hos Statnett. Grafer og tabeller har også fått et løft utseendemessig.

En innvending mot det felles norsksvenske markedet er at statistikk for utstedelse og annullering har blitt publisert på ulike tidspunkter i det norske registeret NECS og det svenske registeret Cesar. I den felles statistikken vil ingenting bli oppdatert før tall fra begge registre foreligger. Dermed vil alle aktørene få informasjonen samtidig.

- Det er uheldig dersom ulike aktører handler på forskjellig informasjon, og det har vært viktig å få rettet opp i dette, sier Fosse.

Volumene fremdeles størst i Sverige

Mens det så langt i år er utstedt 676 000 sertifikater i Norge, er det i Sverige utstedt 11,5 millioner. I den nye statistikken vil man til enhver tid se hvor mange sertifikater som totalt er tilgjengelige i registeret.