De siste ti årene har Kristiansand kommune gjort en rekke små og store enøk-tiltak i 125 bygg. Til nå har dette kuttet energiforbruket med 30 prosent, og energiforbruket i kommunens bygg ligger betydelig lavere enn gjennomsnittet for tilsvarende bygg.

- Kommunen utmerker seg ved at den har jobbet systematisk med energieffektivisering i mange år, fastslår Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening som deler ut prisen.

Et bredt spekter av tiltak

Kristiansand har investert i energioppfølging, automatikk og SD-anlegg, ventilasjon, varmeanlegg, lys, pumper og varmepumper. Kristiansand er den første kommunen i Norge som har blitt ISO-sertifisert innen energiledelse etter ISO 50001. Likevel sier kommunen at de langt fra er ferdige med jobben.

- Energiforbruket kryper stadig nedover, og kommunen fortsetter å investere. Vi håper andre kommuner både lærer av Kristiansand og lar seg inspirere, sier Ole Aksel Sivertsen, markedssjef Bygg og energisystem i Enova og medlem i juryen for årets pris.

Mange som bidrar

- Kjempemoro , dette er vi stolte av, fastslo Yngvar Einarsmo fra Kristiansand Eiendom da han sammen med Arnt Gunnar Flottorp tok imot prisen på vegne av kommunen. Einarsmo understreker at mange bidrar i arbeidet med å kutte energiforbruket. Politikerne bevilger midler, og ledelsen i Kristiansand Eiendom har sterk vilje til å satse.

- Og vi har en ivrig gjeng i driftssentralen vår, sier Einarsmo. Han trekker også fram Rune Rosseland i Enøk total som en viktig medspiller, og kommunen har et godt samarbeid med Enova.

Kroner i kommunekassa

I dag har kommunen væske til vann-varmepumper i fem bygg, og luft til vann-varmepumper i 12 bygg, og konkrete planer om varmepumper i flere bygninger. Varmepumpe er også aktuelt i et nærvarmeanlegg utenfor sentrum. Kommunen har kvittet seg med olje som grunnlast i alle kommunale bygninger. Siden 2006 har Kristiansand kommune totalt spart over 90 millioner kroner på energiregningen ved enøktiltakene som er gjennomført.