Samtidig har de faset ut fossil energi i en rekke kommunale bygg, melder Novap. Prisen ble delt ut på Varmepumpekonferansen 8. mars. Kongsberg kommune trakk det lengste strået i konkurranse med Sør-Aurdal, Brønnøy og Arendal kommuner.

Da kommunen vedtok sin energi- og klimaplan ble det satt som mål at energiforbruket i egne bygg skulle reduseres med 3 GWh, melder Norsk Varmepumpeforening. Kommunen har gjennomført flere prosjekter med fokus på energi. Blant disse kan nevnes energikartlegginger, investeringer i enøktiltak, bygging av skoler etter passivhusstandard og konvertering til fornybare oppvarmingsløsninger. Kongsberg kommune satte i 2013 i gang et EPC-prosjekt hvor de største tiltakene var 14 bergvarmeanlegg i kommunens største bygninger. EPC-prosjektet omfattet 36 bygg på 70 000 m2. Ved å benytte energisparekontrakten vil kommunen ha nedbetalt investeringene i løpet av få år.

Mange kommuner setter ikke i dag av nok penger til energieffektiviseringstiltak i sine bygg – selv om analyser viser at slike investeringer kan være svært lønnsomme. Innen 2020 har myndighetene som mål at all bruk av fossil fyringsolje skal fases ut. Kongsberg kommunes bruk av EPC-kontrakt bør derfor være til stor inspirasjon for mange andre kommuner.

Hvert år kårer Norsk Varmepumpeforening Årets Varmepumpekommune. Formålet med prisen er å løfte frem konsepter, prosjekter og personer som har bidratt positivt til å fremme bruk av varmepumper.