Dette melder Rockpanel i en pressemelding.

Kopparen huser nå flere viktige kommunale tjenester inkludert politi, legesenter, samt hjemmetjenester for rus og psykiatri og kontorlokaler for avdelingen for vann, avløp og renovasjon. 

Arkitektene MNAL Isabella Rode og Maren Rasmussen fra Petter J. Rasmussen AS har vært prosjekterende arkitekter og involvert gjennom hele prosessen sammen med hovedentreprenør Ole Berg Pedersen fra Berg Eiendom, og utførende fra Recover AS Byggmesterkompaniet med Ola Haga. Med en beliggenhet på Vestlandet rett ved havet var det viktig at det ble brukt fasade som kunne håndtere hardt vær.

- Det var essensielt at vi valgte fasadeplater som vi kunne stole på i et kystnært miljø og som ikke tok skade av salt og hav. Derfor ble det Rockpanel, forteller Haga.

En diskré visuell tråd for å skape sammenheng og tilhørighet

Den moderne, stilrene kirken og det tradisjonelle rådhuset er viktige bygninger i Kopervik, begge synlige fra Kopparen. Dette ble et viktig utgangspunkt for Kopparens estetikk.

- Det var en stor utfordring å møte et eksisterende bygg fra 1980-tallet som bar preg av den tids estetikk og karakteristikk. Formen på bygningen var allerede bestemt da beslutningen om å beholde den ble tatt. Derfor ble estetiske endringer gjort i fasaden, som nå har et mosaikkmønster med farger fra grått til rødt som gjenspeiler nærmiljøet i Kopervik på en moderne måte uten å konkurrere med nærliggende, sentrale bygninger som rådhuset og kirken, forteller Rode og fortsetter: 

- Det handlet om å skape balanse på en diskré og elegant måte, hvor fargene skulle være helt korrekt for å skape den visuelle tråden, noe som ble muliggjort med fargevalgene til Rockpanel.

Kopparen, med gangbro over til rådhuset. Energioptimering var en sentral del av prosjektet hvor Rockpanelplatene tillot å isolere med Rockwool Redair på utsiden av bygningen mellom betongelementene og fasadeplatene. Foto: Rockpanel

Unikt mønster krever egne løsninger

Med det unike mosaikkmønsteret krevdes det også at håndverkerne tenkte kreativt.

- Vi stod overfor unike utfordringer på grunn av fargemønsteret og måtte derfor finne spesifikke løsninger for fuging og tilpasning. Det var spennende! I tillegg var håndverkerne svært fornøyde med fasadeplatene da de var lette å håndtere og bearbeide, forteller Pedersen. 

Rasmussen utdyper:

- Under hele prosessen med fargevalg hadde vi en god dialog med kommunen. Vi jobbet målrettet med å skape struktur, både i mosaikkmønsteret og taket. Fasaden er rasjonell, noe som er viktig for å representere bygget med viktige og seriøse brukere. Vi er veldig fornøyde, og vi har fått gode tilbakemeldinger!

Energioptimering og fornøyde brukere

Energioptimalisering har vært en sentral del av prosjektet med fokus på å redusere varmetap. 

- Generelt er dette en utfordring ved eldre bygninger med kuldebroer. Rockpanel ble et viktig valg da dette tillot at vi kunne isolere med Rockwool Redair på utsiden, mellom betongelementene og fasadeplatene. Gjennom rehabiliteringen oppfyller Kopparen kravene til TEK17, sier Pedersen.

Den omfattende oppgraderingen av Kopparen representerer ikke bare en betydelig forbedring for innbyggerne i Kopervik, men også et vellykket eksempel på samarbeid mellom ulike aktører. 

- Vi har hatt en god dialog med byggeledelsen i kommunen, og de har vært veldig fornøyde med produktene og utførelsen, som ble gjort i samarbeid med Recover Byggmesterkompaniet. Prosjektet lykkes med å skape et bygg som harmoniserer med det omkringliggende miljøet samtidig som det tilbyr viktige tjenester til lokalsamfunnet, avslutter Pedersen.