Fortum Varme, som står bak den spesialbygde fjernvarmen, håper å kunne gjøre det samme i resten av Stockholm, melder Fortum i en pressemelding. 

Fjernvarmenettet som varmer store deler av Stockholm, består av 290 mil med rør under jorden. Temperaturen i vannet som pumpes rundt varierer utifra sesong og behov, men Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden har blitt utviklet for å kunne ta vare på energien ved lavere temperaturnivåer.

- Klimagevinsten skyldes ikke primært at vi sender kaldere vann til Hjorthagen, men at fjernvarmevannet er kaldere enn vanlig når det er brukt i boligenes varmesystem og kommer tilbake til Värtaverket. Det gjør at flere prosesser i verket blir mer effektive. Derfor kan vi både skape mer fornybar elektrisitet og bruke mindre elektrisitet når vi produserer varme til stockholmerne, sier Erik Skoglund, prosjektleder ved Fortum Varme.
Overskuddet av elektrisitet gjør at det kan produseres mindre elektrisitet et annet sted. Da Sveriges elnett er koblet sammen med elnettet i det nordlige Europa, fører det til at det produserer mindre elektrisitet av fossile brensler, som kull og naturgass fra Sveriges naboland. Ettersom mengden av fornybar elektrisitet først og fremst styres av hvor mye det regner eller blåser, eller hvor mye solen skinner, er det nemlig fossil elproduksjon som påvirkes, når mengden grønn elektrisitet øker.

Kan bli aktuelt i hele Stockholm

Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden har potensial for å bli et eksempel for en mye større omstilling i hele Stor-Stockholm. 

- Det fine med dette prosjektet er at det er akkurat like varmt for de som bor i boligene, og at det egentlig ikke kreves noen fysisk ombygging av selve boligene. Det burde altså være mulig å gjøre dette i hele Stor-Stockholm. Og nettopp det regner vi på nå. Blir det virkelighet vil klimagevinsten bli mangedobbelt så stor, sier Anders Egelrud, Fortum Varmes administrerende direktør.