Det sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev i en pressemelding fra Grønn Byggallianse.

Fra pakkhus og hotell til boliger og kontor

Selvaag Eiendom skal oppgradere Dronningens gate 13. Den ærverdige bygården fra 1880 ligger sentralt i Kvadraturen i Oslo og har røtter helt tilbake til 1643.

- Dette er det største kvartalet i Kvadraturen, med bygg fra mange epoker og høy kulturminneverdi, sier ansvarlig for strategi planutvikling i Selvaag Eiendom, Emelie Tornberg.

I dag består mesteparten av de 17 845 m2 av kontorer, men på 1800-tallet huset bygget et av byens beste hoteller – Hotel du Nord, samt et av de typiske pakkhusene vi ser få igjen av i dagens Oslo. I dag er Riksantikvaren største leietaker i bygget.

Som pilotprosjekt for BREEAM-NOR 3.0 Bespoke vil prosjektet få tilgang til betaversjonen av den nye BREEAM-NOR 3.0-manualen som lanseres 28. februar 2022. Prosjektet vil gi tilbakemeldinger om sine erfaringer, samtidig som Grønn Byggallianse stiller med kompetanse underveis.

BREEAM-NOR Bespoke er i dag en kategori som gjelder for ikke-standard byggeprosjekter, som publikumsbygg, døgninstitusjonsbygg og en rekke offentlige bygg. I BREEAM-NOR 3.0 vil kategorien Bespoke gjelde rehabilitering og blandet bruk.

Håper på eksempel til etterfølgelse

Rehabiliteringen av Dronningens gate 13 starter etter planen opp i løpet av 2022/23. Planen er å løfte taket og få plass til flere boliger, samtidig som fasader beholdes uendret.

- Vi er glade for å kunne forvalte og videreutvikle denne rike kulturarven, samtidig som vi ser at bygget har utviklingspotensial og bør oppgraderes for å møte dagens krav til energieffektivitet, nye formål og fremme økt byliv. Vi håper at BREEAM-NOR-prosessen kan hjelpe oss å ta gode og bærekraftige valg som både hever og ivaretar de eksisterende kvalitetene, samtidig som det også favner den kompleksiteten fremtidens utviklingsprosjekter vil ha med tanke på flerfunksjonalitet og ombruk i kombinasjon med fortetting, sier Tornberg.

Daglig leder i Grønn Byggallianse gleder seg til å se det første BREEAM-NOR 3.0 Bespoke-prosjektet satt ut i livet.

- Vi håper at dette kan bli et eksempel til etterfølgelse og gleder oss til å teste ut den nye piloten i praksis sammen med Selvaag Eiendom, sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev.