Dette skriver Forsvarsbygg på sine nettsider.

Ledelsesbygget på Rygge flystasjon har fått solceller på taket. Initiativet om å gjøre bygget mer miljøvennlig kom fra Luftforsvaret selv.

– Prosjektet er et symbol på at vi ønsker å gjøre mer i Luftforsvaret, sammen med Forsvarsbygg, for å få et bedre miljø og en bærekraftig profil på alt det vi gjør i hverdagen, sier Øivind Gunnerud, sjef for Luftforsvaret.

Første solcelleanlegg på eksisterende bygg 

Forsvarssektoren satser på fornybar energi, og må tilpasse seg en verden i rask utvikling. Klimaendringer, teknologisk utvikling og et mer sammensatt trusselbilde endrer hva som skal til for å forsvare Norge og hvem som må samarbeide for å lykkes.

– Det å gjøre eksisterende bygg bærekraftige blir viktig fremover. Dette er det første, og blir en test på tilsvarende fremtidige prosjekter, sier Camilla Mathiesen, assisterende direktør i Forsvarsbygg.

Felles klima- og miljøstrategi setter krav

Forsvarssektoren har en felles klima- og miljøstrategi som alle etatene har forpliktet seg til. Strategien setter blant annet krav til lavere klimagassutslipp og mer produksjon av energi lokalt. Som en del av dette har ledelsesbygget til Luftforsvaret på Rygge flystasjon fått sitt eget solcelleanlegg. Prosjektet er en viktig brikke mot et helhetlig energikonsept for fleksible og mer selvforsynte leire i forsvarssektoren.

– Det er viktig å markere de små milepælene, selv om det er mange store miljø- og bærekraftsprosjekter på gang i forsvarssektoren, sier Mathiesen.

Årlig produksjon på 130 000 kWh

Anlegget på Rygge vil produsere rundt 130 000 kWh per år, noe som utgjør cirka 20 prosent av totalforbruket på bygget. Dette vil gi Forsvaret en årlig besparelse på cirka 170 000–230 000 kroner. Anlegget vil også få batterilagring, noe som vil styrke forsyningssikkerheten og beredskapsevnen. Samtidig vil lagringskapasitet av egenprodusert strøm gi en ytterligere økonomisk gevinst.

Prosjektet på Rygge er ett av flere utviklingsprosjekter og en viktig brikke mot et helhetlig energikonsept i forsvarssektoren. Forsvarsbygg og Forsvaret vil ta med seg erfaringer herfra inn i andre prosjekter for å bidra til å redusere forsvarssektorens energiforbruk og direkte klimagassutslipp.

Flere energiprosjekter er i gang

Mye av utviklingsarbeidet på energisiden fremover vil skje på Ørland, som er en av sektorens tre bærekraftspiloter. Der vil det skje utprøving av blant annet nye energikonsepter bestående av sol, vind og energilagring fremover.

– Det er en vinn-vinn-situasjon. Samtidig som vi påvirker miljøet i positiv retning, vil det gi økt operativ evne for oss, sier Gunnerud.