To ulike utstillinger under denne kategorien ble åpnet nå på nyåret. De befinner seg på VilVite i Bergen og på Teknisk museum i Oslo. Her inviteres besøkende inn til å delta i morsomme aktiviteter og spennende læringsmuligheter for å få mer kunnskap om energi, melder Equinor i en pressemelding.

Avhengig av energi

Hverdagen vi lever i er avhengig av energi. Enten vi forflytter oss fra A til B, lager mat hjemme eller lytter til musikk, er energi en stor del av vårt samfunn. Samtidig vet vi at vi må jobbe aktivt for å skape en mer bærekraftig tilværelse og finne nye og renere energikilder i fremtiden. For å få til den grønne omstillingen er vi avhengige av å ha nok folk til å bidra med morgendagens løsninger.

Ferske tall fra Equinor viser at behovet for flere ansatte er stort. Nå i 2024, anslår selskapet at de vil trenge opp mot 1500 til 2000 nye ansatte, der 80 prosent trengs i Norge og 20 prosent i utlandet. Det er et stort behov for ingeniører, IT-spesialister og eksperter på fornybar energi. 

Equinor ønsker å spille en ledende rolle i energiomstillingen. For å få til dette er det avgjørende at flere får lære om morgendagens løsninger innen energi, og om teknologien vi vil ha bruk for i fremtiden. 

– Equinor vil trenge mange kloke hoder framover. Vi trenger folk som tenker nytt og søker nye løsninger for å drive oss fremover, slik at vi kan fortsette å produsere energien vi alle trenger, samtidig som klimagassene skal reduseres. Vi tror inspirasjon til å utforske og finne kunnskapen som trengs, starter i klasserommet og her på vitensenteret, sier Thea Moen, sponsorsjef i Equinor Morgendagens helter.

Engasjere både store og små 

Utstillingen på Teknisk museum, Energi i klimakrisens tid åpnet torsdag 25. januar og er på 740 kvadratmeter. Utstillingen har en historisk oppbygging, og tar for seg Norges energihistorie fra fortid, nåtid og inn i fremtiden.  

I utstillingen på VilVite i Bergen, som åpnet tidligere i januar, lærer du om produksjon og forbruk av energi, samt om energiomstilling. Gjennom 30 interaktive installasjoner får publikum blant annet utforske ulike energikilder og hva slags energi vi bruker i hverdagen. For eksempel når vi kjører bil. 

Prosjektlederne ved VilVite og Teknisk museum er begge stolte av sine individuelle utstillinger, og håper de vil engasjere både store og små, i tillegg til å være med på å skape håp for fremtiden.

– Nå har vi endelig fått på plass to kjempespennende utstillinger med vår tids viktigste utfordring i sentrum. Pakket inn i et engasjerende og lekent format, skal disse utstillingene være en moro måte å lære om dagens store energispørsmål og veien videre, sier prosjektlederne Inger Høstmark ved VilVite og Susanne Kjeldsen ved Teknisk museum.

Det ligger flere år med arbeid til grunn for å få de ulike utstillingene i havn. For Energibyen på VilVite har blant annet Equinor-ansatte bidratt med faglig innsikt. Utstillingene er forskjellige i sin utforming og oppsett, med Equinor som sponsor som er fellesnevneren.

– Vi er midt i en debatt om hvordan energikrisen skal løses, og det er spennende å se hvordan vitensentrene har skapt arenaer som fokuserer på dette, sier Moen. 

– Utstillingene inviterer de besøkende inn til å delta i diskusjonen, og vi håper at flere blir inspirert til å engasjere seg mer i samfunnsdebatten om klima og energi, supplerer Høstmark og Kjeldsen. 

Utstillingen i Bergen åpnet 11.januar 2024 og utstillingen på Teknisk museum åpnet 25.januar