Utstillingen tar besøkende med på en reise gjennom norsk energihistorie fra tidlig 1800-tallet til i dag. Den deler historier med relevans for dagens samfunn og utforsker fossile og fornybare energikilder og sammenhengen mellom energiforbruk og globale klimautfordringer, ifølge en pressemelding fra Teknisk Museum.

Utstillingen er full av installasjoner og aktiviteter

I akselerasjonstunnelen får besøkende kjenne på kroppen det økte energiforbruket siden 1950-tallet gjennom lys, lyd og optiske illusjoner. I utstillingen kan du blant annet lade opp mobilen med ren muskelkraft og utfordre fremtiden med vår KI-genererte orakel. Sistnevnte bruker kunstig intelligens til å gi deg et bilde av framtiden basert på dine valg. Pass på, oraklet gir ingen tydelige svar – tolkningen er opp til deg!

Frode Meinich, museumsdirektør. Foto: Tekniske museum
Frode Meinich, museumsdirektør. Foto: Teknisk museum

Refleksjon og engasjement

Museet utfordrer besøkende til å reflektere over hvordan energispørsmål former samfunnet nå og i fremtiden. Valget av energiformer har konsekvenser for klima, natur, dagligliv og samfunnsutvikling – hele klodens fremtid. Hvordan ser du for deg morgendagens samfunn?

Den første permanente utstillingen på Kjelsås i 1986 bar navnet Energi, og nå var det på tide å modernisere og skape en utstilling som engasjerer, informerer og inspirerer oss i dag.

- Jeg både gleder meg og er stolt av å presentere vår nye utstilling Energi i klimakrisens tid – en grensesprengende reise gjennom Norges rike energihistorie. Vi har aldri før satt klimakrisen som premiss for en energiutstilling. Gjennom interaktive installasjoner og engasjerende aktiviteter utforsker vi kontrastene mellom fossile og fornybare energikilder og hvordan valget av vår energimiks vil prege samfunnet. Vi inviterer også til debatter i utstillingen for å få fram kompleksiteten og alvoret i de valgene vi nå står ovenfor. Velkommen til Teknisk museum, sier Frode Meinich, museumsdirektør.

Utstillingen åpnes offisielt av sametingspresidenten Silje Karine Muotka 25. januar kl. 18.

For alle besøkende er utstillingen åpen fra og med 26. januar.