- Vi har samarbeidet med Boliden Odda om en rekke prosjekter helt tilbake til 2005, og kjenner dem allerede som et moderne sinkverk med en energieffektivitet i verdensklasse. Det er derfor dypt imponerende at de nå utfordrer sine kjerneprosesser og tar i bruk helt ny produksjonsteknologi og digitalisering som gjør det mulig å kutte energiforbruket ytterligere, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en melding fra Enova.

Øker både produksjonen og energieffektiviteten

Ved å ta i bruk nye teknologier i et digitalt system, forbedres energieffektiviteten betydelig. Samtidig øker produksjonskapasiteten fra 200?000 til 350?000 tonn per år.

- Dette prosjektet er verdensledende i hvordan det utnytter avansert digital teknologi, energiforvaltning og prosesstyring. Hvis de lykkes, ligger sinkverket i Hardanger an til å bli verdens mest energieffektive og digitaliserte smelteverk, sier Nakstad.

Prosjektet forutsetter godkjente miljøtillatelser, investeringsbeslutning hos Boliden Odda, samt at støtten fra Enova godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan ESA.