Det er sjelden man får muligheten til å begynne med blanke ark når en ny armatur skal utvikles, men det var akkurat det Fagerhult valgte å gjøre våren 2012. De kontaktet oss hos ÅF Lighting for å undersøke om det var mulig å utvikle en helt ny type veibelysning basert på LED-teknologi.

Mål

Målet var å utvikle en armatur som kunne måle seg med de aller beste armaturene på markedet, og samtidig vise tidløs nordisk design på sitt beste. Eksperter fra både Fagerhult og ÅF Lighting deltok i utviklingsprosessen i samarbeid med Tuxen Design.

Belysningsteknisk lå utfordringen i å utvikle en armatur med perfekt lysfordeling som passer til de aller fleste veigeometrier, og samtidig utvikle en måte å minimere blendingen på og dermed øke den visuelle komforten.

Utfordringen rent designmessig var å lage en armatur med et nordisk designspråk som skulle passe like godt i klassiske som i moderne bymiljøer. Dessuten skulle trinnløs tiltfunksjon integreres uten å ødelegge designen.

Resultat

I dag står vi her med resultatet av våre anstrengelser – den nye Vialume 1 fra Fagerhult. Vi våger å si at vi er svært stolte over resultatet og håper at en ny nordisk klassiker er født! 

Vi har utviklet en helt ny type ekstra store linser til Vialume 1. Linsene er plassert i armaturen på en måte som optimerer den visuelle komforten, samtidig som den lyser opp hele lysåpningen. Det gir en flott effekt og er samtidig svært behagelig for øyet, da dette vil oppleves som en mykere overgang når man beveger seg inn i armturens virkeområde.

Vi er like stolte over lyset fra armaturen som over selve designen. Vi har klart å kombinere innovasjon med essensen av klassisk nordisk design. Å kombinere det organisk myke formspråket med de stramme geometriske linjene, og skape en eneste sammenhengende enhet, har vært en utfordring. Men vi har virkelig lyktes!