Til sammen utgjorde den norske støtten til økt fornybarutbygging 2,6 milliarder kroner i fjor, sier Anne Vera Skrivarhaug, avdelingsdirektør i NVE i en melding fra NVE. Strømkundene i Norge og Sverige har gjennom det norsk-svenske elsertifikatmarkedet bidratt til å finansiere 20,3 TWh ny fornybar kraftproduksjon i de to landene siden 2012. Av dette er om lag to tredjedeler vindkraft.–

- Bare i 2017 alene ble det bygget om lag 2,5 TWh ny fornybar kraftproduksjon i Norge og Sverige, påpeker Skrivarhaug. Strømkundene finansierer elsertifikatordningen gjennom at kraftleverandørene er pålagt å kjøpe elsertifikater for en viss andel av kundenes strømforbruk. Elsertifikatene selges av produsenter av ny fornybar kraft, som dermed får en ekstra inntekt i tillegg til strømprisen. Elsertifikatkostnaden inngår i den på forhånd avtalte prisen som strømkundene betaler til sin kraftleverandør.

Av et netto kraftforbruk i Norge på 123 TWh i 2017, var 81 TWh såkalt beregningsrelevant. Kraftleverandører og visse større forbrukere var pålagt å kjøpe elsertifikater for 13,7 prosent av det beregningsrelevante volumet, altså 11,1 TWh. I 2018 må de kjøpe elsertifikater for 15,3 prosent av kraftforbruket.

Kostnaden for norske strømkunder er basert på fakturert kostnad til om lag to tredjedeler av strømkundene i Norge. Norge ble fra 1. januar 2012 del av et norsk-svensk elsertifikatmarked som skal bidra til økt produksjon av fornybar kraft. Frem til 2020 skal Sverige og Norge øke kraftproduksjonen basert på fornybare energikilder med 28,4 TWh.