Dette melder Dansk Fjernvarme.
Ny oversikt fra Dansk Fjernvarme, basert på tall fra Energistyrelsen, viser at det har skjedd en tredobling i antallet av MW elkjeler og varmepumper i fjernvarme de siste fem årene. Totalt har de danske fjernvarmeselskapene investert i 2 218 MW i el-basert varmeproduksjon, tilsvarende det årlige forbruket til 190 000 husholdninger.
– Over hele landet investeres det i elbaserte løsninger hos de danske fjernvarmeselskapene. Og det er veldig fornuftig, siden vi kan bruke strømmen når den er billig, og det er mye vind- eller solproduksjon. Og den varmen som produseres, lagres i tanker eller i de kilometerlange fjernvarmerørene som ligger under jorden. På denne måten utjevnes svingningene i fornybar energiproduksjon, til fordel for både elsystemet og fjernvarmekundene, sier sjefkonsulent Michael Schrøder fra Dansk Fjernvarme.
Dansk Fjernvarmes oversikt viser at det alene i 2023 ble installert 615 MW elbaserte løsninger, som store varmepumper og elkjeler. Dermed er 2023 det året det er installert flest MW el-løsninger, fulgt av 2020, da energispareordningen, som ga tilskudd til store elkjeldrevne varmepumper, utløp.
Forsyningssikkerhet er avgjørende
For landets cirka 350 fjernvarmeselskaper er én oppgave viktigere enn alt annet, nemlig forsyningssikkerhet. Derfor gir det, ifølge selskapenes bransjeforening, god mening at selskapene investerer i flere grønne løsninger som kan supplere hverandre. På den måten kan de alltid sikre forsyningen for sine forbrukere, uansett hvordan energimarkedet utvikler seg.
– Vi så under energikrisen hvordan de selskapene som var helt avhengige av enten gass eller strøm, måtte øke prisene markant. Derfor er det viktig at de enkelte fjernvarmeselskapene har flere energikilder, sier Michael Schrøder.
– Ved å investere så massivt i elbaserte løsninger reduserer selskapene først og fremst forbruket av både naturgass og biomasse, og det er i seg selv positivt. Men de har samtidig en oppgave i å sikre at de ikke går fra avhengighet av én energikilde til en annen. Derfor bør selskapene sikre at de også fremover har energikilder som kan supplere hverandre.
Det må også være grønn strøm
Hos Dansk Fjernvarme legger man først og fremst vekt på at elektrifiseringen av fjernvarmen nå tar fart.
– Vi kommer fra et sted hvor selskapene bare hadde mulighet til å bytte ut de mest forurensende fossile energikildene med naturgass eller bærekraftig biomasse. I dag er situasjonen annerledes, og derfor er det svært gledelig at det er investert i elbaserte løsninger. Nå må vi samtidig sikre at det også produseres nok grønn strøm til å dekke fjernvarmen og samfunnets økende behov, sier Michael Schrøder.