Juryleder Hanne Rønneberg er svært godt fornøyd med årets nominerte, og kan fortelle om god søkning til årets pris, melder EBA Entreprenørforeningen for bygg og anlegg i en pressemelding.

– De nominerte er alle verdige kandidater til å vinne "Byggenæringens klimapris". Kvaliteten på årets søknader har vært høy, så dette har vært en både morsom og krevende jobb for juryen, sier Rønneberg. 

De tre nominerte kandidatene er: 

  • Hydro, SINTEF, NTNU, Heidelberg Materials, Dr. Techn. Olav Olsen, Overhalla Betongbygg, Oshaug Metall, Christie & Opsahl, Sika og Nordic Office of Architecture for utviklingen av betong der mer enn halvparten av sementen er erstattet av bindere som leire eller vulkansk glass, noe som senker pH-verdien og muliggjør bruk av aluminium som erstatning for tradisjonell stålarmering. Slik betong har solide mekaniske egenskaper og vil gi et lavt karbonavtrykk sammenliknet med både ordinær betong og lavkarbonbetong. Betongen er utviklet gjennom forskningsprosjektet DARE2C. 
  • Oslotre for utviklingen av demonterbare og ombrukbare kontorbygg i tre. Med en bærekonstruksjon designet slik at det i størst mulig grad er benytter standard produksjonsformater og dimensjoner som er lite tilvirket og perforert, minimeres avfall og bygningsdelene beholder sin verdi ved demontering. En rekke nytenkende løsninger bidrar til å redusere klimagassavtrykket betydelig. 
  • Skanska Norge med prosjektpartnere Ditio, Volvo og Sintef for utvikling og implementering av algoritmer og kunstig intelligens for optimalisering av massetransport og maskinlogistikk på anleggsplass. Løsningen, kalt "Datadrevet Anleggsplass", kan benyttes i alle typer maskiner. Programvaren benytter både historiske data og data i sanntid for å sikre optimal drift med lavest mulig CO2-utslipp og økt operasjonell effektivitet. 

 

– Dette er tre spennende og ulike kandidater. Spennet på søknadene viser hvor mangfoldig næringens klimaarbeid er, sier Rønneberg videre. 

De nominerte blir presentert på Byggenæringens klimakonferanse i Oslo 30. november. Vinneren kåres på et eget arrangement i etterkant av konferansen.