Dette melder Norsk Treteknisk Institutt.

– Det har vært en krevende jobb for juryen, og bredden i type bygg var spesielt stor i år. Flere av de innmeldte prosjektene kunne ha vært verdige vinnere av prisen, men juryen føler de har funnet tre solide kandidater som alle er flotte representanter for det moderne trebyggeriet, forteller daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus.

De nominerte prosjektene:

The Plus

The Plus er en møbelfabrikk på Magnor som produserer utemøbler fra møbelprodusenten Vestre. The Plus er designet av BIG Bjarke Ingels Group i København og har fått sin form som en naturlig overføring fra logistikk til arkitektur. De fire produksjonsområdene – fargefabrikken, trefabrikken, monteringsavdelingen og lageret – plasseres rundt et felles midtpunkt som danner selve hjertet i bygget. Fabrikken består av 2700 m3 limtre og massivtre i byggeklosser som gir en kjapp, bærekraftig og trygg byggetid hvor elementene ble produsert ferdig på fabrikk før de ble heiset på plass på byggeplassen.

Fabrikken er også bygget for å være besøksvennlig, og har på kort tid blitt et nytt og attraktivt reisemål i regionen. Her kan man nyte spektakulær arkitektur, et besøkssenter og en 300 måls opplevelsespark som innbyr til piknik og består av flere kunstinstallasjoner. The Plus er den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår, og fabrikken vil bli et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon. Slik ønsker Vestre å inspirere flere til å ta del i det grønne skiftet.

Hasle Tre

Hasle Tre er et kontorbygg på Hasle i Oslo, som sammen med idrettsungdomsskolen Wang Ung og nabolagssenteret Vinslottet bidrar til å ramme inn et nytt torg på Hasle. Torgdannelsen skaper et urbant rom på det som en gang var hovedadkomsten til Vinmonopolets historiske produksjonsanlegg på Hasle. Torget har fått navnet Sigrid Helliesen Lunds Plass etter grunnleggeren av Redd Barna, og Hasle Tre er det nye hovedkontoret for Redd Barna. Ambisjonen har vært å skape et «åpent hus» basert på opplevd tilgjengelighet og trivsel.

Bygget er et trebygg fra innerst til ytterst; bærekonstruksjon i massivtre og limtre, isolasjonsmaterialer av trefiber og fasadekledning av trespon. Hoveddelen av innvendige overflater er i tre, behandlet med en diffusjonsåpen naturlig olje. Hasle Tre er Norges første demonterbare og ombrukbare kontorbygg i tre. Bærekonstruksjonen er designet slik at det i størst mulig grad er benyttet store standard produksjonsformater og dimensjoner, med minst mulig hulltaking i elementene.

Sophie Radich skole

Sophie Radich skole er en 8-parallell ungdomsskole i Lillestrøm, med plass for 720 elever og 100 ansatte. Skolen har et konstruktivt bæresystem i massivtre/limtre søyler og dragere. Musikkavdelingen er utført med betongvegger på grunn av høye lydkrav men med doble veggkonstruksjoner av tre og betong. Det er utstrakt bruk av tre i fasade og på overflatene for innervegger og innside yttervegg. Innvendig er det trekledninger, trespile-himling, eksponerte massivtrevegger av gran og himlinger av treulitt.

Bygget har en markant arkitektur med en bygningskropp formet som en firkløver. Med et stort fokus på den omkringliggende naturen vil elevene oppleve et samspill mellom inne- og utemiljøet.

Tradisjonen tro vil Treteknisk og TreFokus i samarbeid med Byggeindustrien/bygg.no markere treets stadig tydeligere posisjon ved å dele ut prisen «Årets trebyggeri 2022» på Byggegallaen under Byggedagene 22. mars