Med de nåværende avgiftsregler vil det ikke komme mange store varmepumper i fjernvarmeforsyningen de kommende årene. De store varmepumpene er viktige for å kunne hente strøm fra de stadig flere vindmøllene, og det er også en samfunnsøkonomisk god investering.

Økonomien for selskapene er derimot for dårlig ved å bruke store varmepumper i forhold til flis, som ikke er pålagt avgift. Økonomien blir ennå dårligere i fremtiden, etter at danske politikere har droppet å legge forsyningssikkerhetsavgift på biomasse, som treflis.

Dette er konklusjonen på en ny analyse fra Dansk Energi. Analysen ser nærmere på de økonomiske konsekvensene av å etablere og bruke store varmepumper sammenlignet med naturgass og treflis.

Analysen ble presentert på Dansk Fjernvarme og Dansk Energis energipolitiske konferanse nylig.

- Å få etablert varmepumper på de desentraliserte kraftvarmeverkene kan det raskt bli slutt på, fordi verkene i stedet bygger fliskjeler som gir en langt lavere varmepris for brukerne, sa analysesjef Peter Meibom under presentasjonen i følge Ingeniøren.

Har fjernvarmeselskapene først bygget et flisanlegg, så vil det gå mange år før de igjen skal investere i nye produksjonsanlegg. Dermed stopper investeringene i store varmepumper opp.