Dette melder Fædrelandsvennen. Det betyr at selskapet på to år har mer enn halvert strømforbruket i sine tre fabrikkbygg i Mandal, Marnardal og Kristiansand. 

- Jeg skal villig innrømme at jeg ikke trodde at det var mulig å spare så mye. Jeg trodde nok vil skulle klare å gå noe ned i forbruket, men nå er vi under halvparten, sier administrerende direktør Johannes Tofte til Fædrelandsvennen. - Det er penger vi kan bruke for å bedre konkurransekraften vår og sikre våre 120 arbeidsplasser.

Det er rådgivningsfirmaet Enøktotal i Mandal som har ledet bedriften gjennom prosjektet. 

- Det aller viktigste er jo at en bedrift har vilje og tro på at det skal spares. Og at det deretter tas beslutninger, sier daglig leder Rune Rosseland.

Han sier at interessen for å spare strøm virkelig har tatt av både i det private og det offentlige. 

- En ting er å spare penger, men flere og flere er også opptatt av miljøaspektet, sier Rosseland.

Han skjønner at bedriftseiere ofte har andre ting å tenke på enn energisparing. 

- Dette tar tid. Det krever daglig fokus å holde strømforbruket nede, sier Rosseland.

Han tror imidlertid at når flere oppnår store effekter av disse spareprosessene, så vil flere bli interesserte.

Nor Element har investert 3,6 millioner i strømbesparende tiltak. Selskapet lager betongelementer til bygningsindustrien. Det er elementer som legges i former av ulike typer for å herde.

Det største strømtiltaket var å regulere varmen i herdeprosessen, spesielt på fabrikken i Mandal. Mens varmen tidligere sto på mer eller mindre hele tiden, er det nå egne prosesskontroller som sørger for at det kun er varme på, når det trenges.

- Det er nærmest litt flaut at dette ikke ble gjort før. Men hvorfor endre på noe som fungerer, sier Tofte til Fædrelandsvennen.

 Nå er det full fokus på alt som kan spare strøm i byggene. Det lages ukentlige rapporter om hvordan det går, og hva som bør justeres. Ut over å redusere varmen i betongbanene, har Nor Element skiftet ut oljeoppvarmingen med varmepumper. Portene holdes igjen for ikke å slippe ut varme, og lysene slås automatisk av, når rommene ikke er i bruk.