Dette melder lavenergiprogammet.no. 

- Nå gjorde vi mer enn å bytte kuldeanlegg, da vi har også installert et nytt varmegjenvinningsbatteri og fått på plass et SD-system -ENVO. Vi har oppgradert automatikken på ventilasjonssystemet og skiftet ut alle lysstoffrør med LED-armatur. Alle disse tiltakene har til sammen gitt oss en innsparing på 25 prosent i forhold til samme periode året før, sier prosjektsjef Jan Eilif Johansen i Kiwi, ifølge lavenergiprogrammet.no.

- Det vi sparer mest energi på i Kiwi-butikkene, er å ha effektive kjøleanlegg og glassdører ved kjølediskene, sier prosjektsjef Jan Eilif Johansen i Kiwi.

Satser på å komme ned i 350 000 kWh per år

Butikken på Hommersåk har et bruttoareal på 1 145 m2, hvorav 802 er rent salgsareal (det vil si det arealet der det står varer tilgjengelig for kundene). Sett ut fra areal er Kiwi Hommersåk en ganske typisk Kiwi-butikk, med et ganske typisk energiforbruk. Før enøk-tiltakene ble gjennomført, hadde butikken på Hommersåk et årlig energiforbruk på 525 MWh i året, eller 458 kWh/m2/år. Nå satser prosjektsjef Johansen på å komme ned i 350 MWh i året.

- Det er miljøvennlig samtidig som vi sparer penger. Dette er tiltak vi er nødt til å gjennomføre, ikke minst for å ha kontroll over energiforbruket vårt. I Kiwi-systemet jobber vi nå med å gjennomføre omfattende enøk-tiltak i alle våre butikker, og vi har en takt på 60-70 butikker i året. Innen 2028 skal vi ha byttet kjøleanlegg i ytterligere 400 Kiwi-butikker og innen 2020 skal alle Kiwi-butikker ha LED-belysning, sier Johansen.