Dette melder Teknologisk Institut.
For første gang i Danmark er en forsøkssement med redusert CO₂-avtrykk blitt brukt i et betonganlegg i full skala.
Det skjer som en del av utviklingsprosjektet «CALLISTE», der Teknologisk Institut har samarbeidet med betongprodusenten IBF og Vejdirektoratet om et demonstrasjonsprosjekt. Her er en støttemur til en påkjøringsrampe på motorveien ved Aarhus blitt bygget med betong som inneholder en forsøkssement.
– Dette er en viktig milepæl for byggebransjen. Ved å teste denne typen betong i en reell konstruksjon får vi kunnskap om materialets egenskaper under realistiske forhold, der betongen utsettes for vær og salting i forbindelse med glatte veier. Det er avgjørende for den videre utviklingen, sier betongspesialist Søren Lundsted Poulsen fra Teknologisk Institutt, som er prosjektleder for CALLISTE.
Miljøpåvirkningen fra sement driver innovasjon
Sementproduksjon står for omtrent 5–8 prosent av verdens årlige CO₂-utslipp, og det globale forbruket forventes å øke fra 4,4 til 7 milliarder tonn innen 2050.
I CALLISTE-prosjektet er det arbeidet med en videreutvikling av FUTURECEM®-sement fra Aalborg Portland. FUTURECEM® leverer høy styrke med lavere CO₂-avtrykk, ettersom 35 prosent av de tradisjonelle sementklinkerne erstattes med en kombinasjon av kalcinert leire og kalk.
I CALLISTEs forsøkssementer er så mye som 50 prosent av sementklinkerne erstattet med kalcinert leire og kalk.
– Et av målene i prosjektet har vært å redusere CO₂-avtrykket mest mulig, samtidig som vi sikrer at betongen fortsatt har de nødvendige egenskapene for bred bruk i bygg- og anleggssektoren, forklarer Søren Lundsted Poulsen.
Gode erfaringer fra praksis
Demonstrasjonsprosjektet i Aarhus gir mulighet til å teste den nye betongteknologien i praksis. Rundt 70 kubikkmeter betong med forsøkssement ble brukt til støttemuren.
IBF, som har levert betongen, er fornøyd med resultatene:
– De foreløpige erfaringene fra prosjektet er svært positive. Vi har vist at det er mulig å bruke denne typen betong uten store utfordringer i praksis. Dette bidrar til å bane vei for implementering i større skala, sier Esben Mølgaard fra IBF.
Vejdirektoratet, som byggherre, har også sett et stort potensial for framtidige anleggsprosjekter:
– Demonstrasjonsprosjektet ved Aarhus er et viktig steg i vårt arbeid med å redusere CO₂-utslipp og innarbeide mer bærekraftige løsninger i prosjektene våre. Vi håper å kunne bruke erfaringene i fremtidige prosjekter, og vi ser allerede gode muligheter, sier Lene Højris fra Vejdirektoratet.
Målbare resultater med stort potensial
Foreløpige beregninger viser at forsøksbetongen brukt i støttemursprosjektet oppnådde en CO₂-reduksjon på cirka 20 prosent sammenlignet med en referansebetong laget med AALBORG SOLID-sement. Det er den betongtypen Vejdirektoratet vanligvis bruker i anleggskonstruksjoner.
Den oppgitte CO₂-reduksjonen gjelder hele prosessen fra uttak av råmaterialer til og med produksjon av betong.
CALLISTE-forsøkssementen er ikke en direkte erstatning for SOLID-sementen, men prosjektet gir en unik mulighet til å skaffe verdifull erfaring med hvordan betong med denne typen sement tåler belastninger over tid – spesielt under tøffere eksponering enn det som per i dag er godkjent for slike sementtyper.
– Dette er særlig relevant, ettersom det ennå ikke finnes langtidsdata for denne typen betong brukt i anleggskonstruksjoner under reelle feltforhold, sier Søren Lundsted Poulsen og peker samtidig på prosjektets videre potensial:
– Når teknologien videreutvikles og skaleres opp, er potensialet betydelig. Aktivitetene i CALLISTE har vist at sement med kalcinert leire egner seg godt for produksjon av både betongelementer, belegningsprodukter og ferdigblandet betong.
CALLISTE-prosjektet, som er støttet av Innovationsfonden, ble avsluttet i april 2025. Demonstrasjonsprosjektet i Aarhus var det siste av fire prosjekter der forsøkssementer fra CALLISTE er blitt testet i praksis.