Det er spesielle krav til temperatur og fuktighet i magasiner og arkiv for museumsgjenstander. Fuktigheten skal ligge rundt 45 til 50 prosent og temperaturen på 19 grader konstant, sier Kjell Olaf Gulbrandsen, teknisk driftsansvarlig ved Aust-Agder kulturhistoriske senter til Tekniske Nyheter.

De flyttet inn i det sju etasjers nybygget på 11 000 m2 for to måneder siden. Bygget er et passivhus og oppfyller kravene for klasse A-bygg.

Nybygget rommer samlinger som består av cirka 48 000 gjenstander, 7 900 hyllemeter arkiv, 50 000 bøker, 500 000 fotografier og 5 000 kart og tegninger.

Bruttoarealet er cirka 11 000 m2, derav 3 470 m2 magasin, 2 200 m2 utstillingsareal, 1 050 m2 formidlings- og publikumsfasiliteter, 800 m2 tekniske verksteder og 600 m2 administrasjon.

 - De forskjellige arealene har alle sine krav til klimaet, og dette er det SD-anlegget, levert av Schneider Electric, som skal styre, sier Kjell Olaf Gul-brandsen. Han styrer SD-anlegget fra sin PC på kontoret.

- Det er lagt opp sånn at jeg kan styre magasin for magasin og rom for rom. Jeg har oversikt over alle rom på skjermen, slik at jeg kan følge med på temperatur og fuktighet, sier Gulbrandsen. - Jeg får meldinger på mobilen hvis det avviker fra de grenseverdiene vi har lagt inn.

16 ventilasjonsanlegg

Det er totalt 16 ventilasjonsanlegg i bygget. - Vi har brukt mye tid på å justere grenseverdier. Alle ventilasjonsanleggene skal kjøres inn og finjusteres, sier Gulbrandsen.

Varme og kjøling fra energibrønner

Det er boret 20 energibrønner som er kilde til en varmepumpe. 

- Vi kjører ned varme i brønnen om sommeren og henter den opp igjen om vinteren, forteller Gulbrandsen. - For magasinenes del er det like viktig at vi har gode muligheter for kjøling som vi har for oppvarming.

- Dette blir en annen verden enn vi har hatt tidligere. Det er et veldig flott anlegg, sier Kjell Olaf Gulbrandsen.

Schneider Electric har levert anlegg for byggautomasjon (SD-anlegg), samt brann- og sikkerhetsutstyr. Bygget ferdigstilles i disse dager og skal åpnes før jul. 

- Dette er et praktbygg som vi er svært glade for å få bidra til. De kulturhistoriske gjenstandene og arkivene har gitt oss en utfordring, og har gjort at vi har levert et klimaanlegg i toppklasse, sier Fredrik Lundh, VP Buildings Business i Schneider Electric.