Fra nå av er det energispesialisten Aneo Retail som vil eie, drifte og styre temperaturene i kjøle- og frysediskene i alle Coop Innlandets butikker, melder Aneo.

Aneo Retail tar også over ansvaret for ventilasjonsanlegget og temperaturen i alle butikkene, gjennom sitt fullservicekonsept «Energy as a Service». Alt skal nå styres og overvåkes fra Aneo Retails kontrollsentral på Gjøvik, for å oppnå en mest mulig effektiv energi- og ressursbruk.

Store besparelser

- Det er med stolthet vi kan melde at vi har signerte en langsiktig og helhetlig avtale med Coop Innlandet. Avtalen innebærer at vi har overtatt både eierskap og driftsansvar for ventilasjon, kjøle- og fryseanlegg i alle Coop-butikkene på Innlandet. Sammen skal vi sikre at alle disse butikkene får energieffektive og bærekraftige løsninger med blant annet kuldeanlegg med naturlige kuldemedier. Dette vil resultere i store kostnadsbesparelser for Coop, samtidig som de reduserer CO2 utslippet med cirka 1 million tonn pr år, sier daglig leder i Aneo Retail, Morten Stensli.

Sparer penger og miljø

Hittil har det vært vanlig at butikkene og kjedene eier alt det tekniske utstyret i butikken – og drifter dette. De butikkansatte i Coop Innlandet slipper dette fra nå av, og kan bruke all tiden sin på å drive butikk, selge varer og betjene kundene. Oppstår det en feil, er det Aneo Retails ansvar å utbedre denne.

- Ved å velge Aneo Retails «Energy as a Service»-konsept slipper vi å ha så mye kapital bundet opp i teknisk utstyr, vi får bedre operasjonell forutsigbarhet og lavere energikostnader. Fordelene er mange for oss, sier økonomi- og finansdirektør i Coop Innlandet, Laila Hulleberg.

Strømsluker

Dagligvarebransjen er en energisluker, og bruker rundt 2,5 TWh i året i strøm, som tilsvarer årsforbruket til rundt 125 000 husstander. Enkelbutikkers energikutt, og optimalisering av butikkens energibruk, som Aneo Retail tilbyr, har dermed stor betydning for den samlede energibruken i Norge. Mange av dagens kjøle- og kuldeanlegg i butikkene er også anlegg som inneholder store mengder F-gasser, mens nye anlegg er mye mer energieffektive og skånsomme mot miljøet.

Miljø på alvor

Coop Innlandet er av de første i nordisk dagligvarebransje som overlater både eierskap og ansvar for alt av kjøl, frys og ventilasjon til en tredjepart.

- Vi opplever Coop Innlandet som virksomhet som virkelig tar miljø og bærekraft på alvor. Vi må berømme en fremoverlent ledelse som ikke er redd for å ta i bruk ny teknologi og som ser verdien av nye forretningskonsepter. Vi takker Coop Innlandet for tilliten de har vis oss, og vi ser virkelig frem til et godt og langsiktig samarbeid, sier Morten Stensli i Aneo Retail.

Mens Coop sparer store summer, får samfunnet redusert energibruken og klimautslippene gjennom en mer effektiv bruk av energien og ressursene.

- Drift av kjøleanlegg i Aneo Retail-regi kan sammenlignes med hvordan de beste Formel1-teamene overvåker, justerer og trimmer utstyr og teknikk i løp etter løp, runde etter runde, for å oppnå det optimale resultatet, sier Morten Stensli.