Prognosesenteret registrerer salg av varmepumper på oppdrag fra foreningen. Nå er over 1 million varmepumper i bruk i Norge, og statistikken hittil i år viser solid vekst. Dette melder Novap.

- Tallene har økt hvert kvartal i 2018, og spesielt i tredje kvartal tok salget av, opplyser Hagemoen. Økningen er på 33 prosent fra samme kvartal i 2017, og rekordinteressen merkes godt blant forhandlerne.

Foto: NOVAP

 - Vi har ikke hatt sjansen til å hjelpe alle som har tatt kontakt, forteller Are Troli hos Nek AS på Årnes i Akershus. Interessen har vært uvanlig høy hele året, og Troli anslår at de kunne solgt minst 50 prosent mer av alle typer varmepumper hvis de hadde hatt bedre kapasitet.  - Det virker som alle firmaer har hatt veldig bra pågang i hele år, sier Troli.

Kald vinter, varm sommer og høye strømpriser

Flere forhold har bidratt til at stadig flere nordmenn velger varmepumpe; blant annet at årets vinter var kaldere enn vi har vært vant til de siste årene. - Så kom den rekordvarme sommeren, og mange ønsket kjøling. Det kan en luft-til-luft-varmepumpe levere veldig effektivt. Her klarte ikke bransjen å dekke etterspørselen, forteller Hagemoen. Og som alltid er energiprisen en viktig motivasjon for å kjøpe varmepumpe.

- I løpet av høsten har flere eksperter varslet høye strømpriser, og det får flere forbrukere til å handle, sier Hagemoen.

De aller fleste velger fortsatt luft-til-luft-varmepumpe, men salget av luft-til-vann- og bergvarmepumper har også økt mye siden i fjor. - Vi tror grunnen til det er at boligeierne skal kvitte seg med oljefyren. Mange har sittet på gjerdet lenge, men i sommer og høst har dette tatt helt av, fastslår Hagemoen. Har du oljefyr, må du gjøre noe innen 2020. Dette gjelder mange tusen boligeiere i Norge, og gir svært travle tider for de som skal gjøre jobben.

Daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening. Foto: EnergiAktuelt

 - På nye oppdrag vi får nå, booker vi inn jobben i februar. Andre store aktører sier de ofte har tre måneders ventetid, opplyser Troli. Ønsker du å bytte ut oljefyren med varmepumpe, gjelder det å finne en forhandler eller rørlegger med solid erfaring og gode referanser.

- Det å skifte ut oljefyren med varmepumpe krever spesiell kompetanse. Dyktige, seriøse forhandlere er ettertraktede, så det er ikke smart å vente til neste høst med å gjøre noe. Da er det ikke sikkert du rekker fristen. Så still deg i kø, oppfordrer Hagemoen.

For en boligeier kan det være vanskelig å vite hvem som har kompetanse og hva som er en god løsning når oljefyren skal byttes ut. Derfor har Norsk Varmepumpeforening laget konkrete anbefalinger.

- Be om tilbud som følger disse anbefalingene, så kan du være tryggere på å få et godt anlegg, sier Hagemoen.