– Vi ser ikke snurten av boligpakken som regjeringspartiene og SV lanserte i revidert budsjett. I stedet kutter regjeringen lånerammene til Husbanken med 3 mrd. Vi er bekymret for at rentenedgangen lar vente på seg med et budsjett som legger opp til å øke presset i økonomien. Nok en gang overlater regjeringen en av de viktigste politiske utfordringene til Stortinget og SV, sier Nina Solli i NHO Byggenæringen, ifølge en pressemelding.

Kutter i energieffektivisering

Energidepartementet bevilger 587 millioner kroner til Enova for energieffektivisering i husholdningene, et kutt på en tredjedel sammenlignet med i fjor. I tillegg fjerner regjeringen energitilskuddsordningene for næringslivet.

– Norge står overfor en presset kraftsituasjon, samtidig som vi trenger mye grønn kraft for å løse klimakrisen. Energieffektivisering er de raskeste og billigste tiltakene vi kan gjøre for å få mer kraft. Derfor er vi svært forundret over at regjeringen velger å kutte bevilgningen til energieffektivisering, fortsetter Solli.

Investeringstørke i kommunene

Gjennom høsten har mange kommuner varslet store kutt og utsettelser i investeringsplanene. Kommunene får en økning på 6,8 mrd. i frie inntekter. NHO Byggenæringen har bedt om en rentekompensasjonsordning for planlagte byggeprosjekter og nødvendig vedlikehold. Det vil være samfunnsøkonomisk gunstig å utnytte ledig kapasitet i byggenæringen.

– Vi er bekymret for at norske kommuner må spare seg til fant. Investeringer og vedlikehold i dag vil gi lavere kostnader i morgen, men vi frykter nå en investeringstørke i kommunene, sier Solli.

Samferdsel og forsvar som forventet

– Satsingen på samferdsel er som forventet, og i tråd med Nasjonal Transportplan. Dette er imidlertid for lite for å ta igjen det store vedlikeholdsetterslepet. Regjeringen har valgt å kutte de øremerkede tilskuddene til fylkesveier. Nå blir det opp til fylkene å prioritere dette, noe vi er spesielt bekymret for, sier Solli.

Satsingen på forsvaret er også i tråd med langtidsplanen. Det er bevilget 2,3 mrd. til bygg og infrastruktur.

Lærlingtilskuddet som salderingspost

I budsjettforslaget for 2025 er lærlingtilskuddet knapt nevnt.

– Vi er bekymret for at tilskuddet ikke indeksreguleres. Det er et viktig prinsipp at lærlingtilskuddet tilsvarer kostnaden ved et års skoleundervisning. Bedriftene strekker seg langt for å ta inn lærlinger, til tross for markedssvikt, derfor er det skuffende at regjeringen bruker lærlingene som salderingspost, avslutter Solli.