Resultatene viser tydelig at valget av veggmaterialer har stor innvirkning på bygningers klimapåvirkning over tid og fremhever viktigheten av at byggebransjen ser utover faser som A1-A5, melder Xella Norge.
I takt med byggebransjens økende fokus på bærekraft og klima, blir valget av byggematerialer stadig viktigere. En ny rapport fra Niras, utarbeidet med modeller og beregninger fra Xella, viser at det er store CO2-besparelser å hente ved å velge riktige veggmaterialer og ved å vurdere bærekraftserklæringer fra et helhetlig perspektiv.
Mer enn bare CO2
Rapportens konklusjoner viser at lette veggkonstruksjoner, som gips- og fibergipsvegger, har lavere klimaavtrykk over en 50-årig livssyklus sammenlignet med andre alternativer. Disse må imidlertid skiftes ut etter 50 år, noe som øker deres klimapåvirkning på lengre sikt. Tyngre veggkonstruksjoner, som Ytong lettbetong og Silka kalksandstein, har fordeler når det gjelder holdbarhet og brannmotstand – og er mer konkurransedyktige sett over en 80-års analyseperiode.
– Klimaberegninger i Norden definerer bygningers levetid som 50 år. Å bruke dette som grunnlag for beregninger gir ulempe for materialer med høyere CO2-utslipp i produksjonsfasen, selv om de har betydelig lengre forventet levetid. Niras-rapporten viser at dersom bygningens levetid justeres fra 50 til 80 år, reduseres CO2-avtrykket for eksempelvis lettbetong og kalksandstein, noe som gjør dem til et bedre valg på lang sikt, sier Thom Erik Pape, daglig leder i Xella Norge, og legger til:
– Vi trenger en ærlig tilnærming til livssyklusanalyser. Niras-rapporten tydeliggjør den betydelige innvirkningen levetid og karbonatisering har på bygningers klimaavtrykk over tid.
Karbonatisering bør få større fokus
Karbonatisering, en prosess hvor byggematerialer som lettbetong og kalksandstein binder karbondioksid fra omgivelsene, kan redusere bygningers totale klimaavtrykk betydelig. Til tross for denne fordelen blir karbonatisering ofte undervurdert i livssyklusanalyser og i diskusjoner om bærekraftige byggematerialer. Niras-rapporten viser at ved å ta hensyn til karbonatisering kan byggebransjen både forlenge konstruksjonenes levetid og aktivt redusere CO2-utslipp gjennom hele bygningens levetid.
– Livssyklusmodulen B1 inkluderes ikke i dagens LCA-beregninger. I rapporten ser vi at klimaavtrykket fra veggkonstruksjoner med Ytong- og Silka-produkter kan reduseres med 24–44 prosent på grunn av karbonatisering. Det er på høy tid at karbonatisering får større oppmerksomhet som en del av bærekraftige byggestrategier. Vi må se utover fasene A1-A5 dersom vi ønsker å gjøre en forskjell, understreker Pape.
Niras-rapporten belyser hvordan bevisste materialvalg og grundige livssyklusanalyser kan fremme betydelige fremskritt i byggebransjens arbeid for mer bærekraftige bygninger.
– Vi må se på bærekraft fra et helhetlig perspektiv der både materialenes klimaavtrykk, deres funksjon og deres langsiktige miljøpotensial vurderes. Valg av byggematerialer handler ikke bare om å redusere de innledende utslippene, men også om å skape langsiktige, bærekraftige konstruksjoner som oppfyller både funksjonelle og klimamessige krav. Vi må utnytte den kunnskapen som er tilgjengelig for å forbedre våre analyser av bygninger. Først da kan vi virkelig avgjøre hva som er bærekraftig, avslutter Pape.
Alle beregningene fra Niras er gjort i henhold til LCA-reglene i Danmark. Resultatene er sammenfattet i en rapport, som vil være tilgjengelig hos Xella.