Dette skriver KONE i en pressemelding. Selskapet har ti tips til måter å spare energi på i  bygninger.

1. Regenerere energi

Regenerering av energi ved å utnytte overflødig energi er en av de mest effektive måtene å spare energi på. I en middels høy bygning kan KONEs regenerative drivsystem gjenopprette 20–40 % av det totale energiforbruket til et heissystem. I høyere bygninger kan energibesparelsene være enda større. Når en gammeldags heis bremser, genererer den mekanisk energi som varmer opp sjakten, som en brødrister. Ved å installere et regenerativt drivsystem blir denne bortkastede energien gjenvunnet til elektrisitet, slik at den kan brukes til belysning og andre formål.

2. Spar energi ved å modernisere gammelt utstyr

Modernisering er en varig løsning for bygningseiere som ønsker å oppnå store besparelser på lang sikt. Visste du at heiser og rulletrapper står for opptil 10 % av det totale energiforbruket i en bygning. Du kan oppnå betydelige energibesparelser ved å oppdatere til den nyeste digitale teknologien. For eksempel er KONEs mest solgte heis, MonoSpace® 500, opptil 90 % mer energieffektiv enn sine motstykker fra 1990-tallet.

3. En sjekkliste over raske handlinger

Ikke alle strategier for energisparing krever langsiktig planlegging eller et svært budsjett. Det er mulig å oppnå umiddelbare besparelser med enkle tiltak som å styre dagslys, regulere romtemperatur og ventilasjon, skifte ut vindusisolasjon, hindre trekk med tetningslister, isolere bedre og huske å slå av lys og elektroniske enheter når de ikke er i bruk. Slik sparer du penger, raskt og enkelt.

4. Bruker du det ikke? Slå det av!

På kontorer og i offentlige rom kan områder som konferanserom, toaletter og lagre bli stående ubrukte i lengre perioder. Sensorer kan registrere når det er mennesker til stede, og slå av lys, varme og ventilasjon automatisk når de ikke er i bruk. Hvilke deler av bygningen er det mulig å slå av i helgen? Kan en hel etasje stenges i vintermånedene?

5. Bytt til standby på rulletrappen/rullebåndet

Har du noen gang vært i et kjøpesenter eller en offentlig bygning og lurt på hvor mye strøm som går til rulletrapper eller rullebånd som går kontinuerlig, selv når ingen bruker dem? Redusert hastighet og standby-modus kan bidra til betydelige energibesparelser. 

6. Reduser fremtidige regninger med forebyggende vedlikehold

Alt utstyr skal regelmessig undersøkes, rengjøres og utføres service på for å sikre at det fungerer som planlagt og ikke bidrar til bortkastet energi. Regelmessige besøk fra en KONE-servicemontør forhindrer kostbart svinn. Enda bedre er det om du får anlegget fjernovervåket med KONE 24/7 Connected Services, som hjelper til med å forutsi potensielle feil, før de oppstår og bruker mye energi. I tillegg til smidigere funksjon og effektivitet får du også ro i sinnet.

7. Spar penger med smarte bygningskontrollsystemer

Automatisering er en enorm komfortfaktor i dagliglivet, og samtidig kan det bidra til at hjemmene og kontorene våre blir mer energieffektive. Smart teknologi oppveier for menneskelig glemsomhet ved å slå av belysning og regulere varme, ventilasjon og luftkondisjonering etter behov, for derved å sikre at strømmen ikke går til spille når det ikke er brukere til stede. Energieffektive funksjoner, som KONE EcoDisc®-heismotoren, det regenerative drivsystemet, smart elektrifisering og standby-modus, reduserer bygningens karbondioksidutslipp betydelig.

8. Se mot lyset!

Overalt i verden har gamle heiser halogenlyset på hele dagen selv når anlegget ikke er i bruk. En enkel løsning som å bytte til LED-lys, kombinert med dimmere, tidsur eller sensorer, er svært effektivt for å spare energi.

9. Ta trappene!

Heiser er en viktig livline for eldre og personer med begrenset mobilitet, men for andre – så sant de ikke bærer tungt eller triller barnevogn – er det sunneste å ta trappen! Vi hjelper våre kunder ved å levere energiberegninger og gi råd om personflyt. Ikke skjul trappen din i en mørk korridor – gjør den innbydende og motivere folk til å spare energi på en morsom og sunn måte.

10. Velg nyskapende innovasjoner

Vi i KONE har alltid vært opptatt av å holde kundenes strømregninger så lave som mulig. Dette gjør vi blant annet med nyskapende innovasjoner som vår superlette KONE UltraRope®, som veier rundt en femtedel av det tradisjonelle stålvaiere gjør, med en energibesparelse på rundt 15 % på en 500 meter lang heistur.

Vi ser en langsom, men radikal forvandling i måten bygninger utformes og bygges på. I denne overgangen til mer bærekraftige måter å bygge og bo på i byer har vi alle en rolle å spille for å forsikre oss om at rommene vi benytter oss av i dagliglivet, utnytter energi på best mulig måte, melder KONE.