Dette melder Novap i en pressemelding. 5. januar innførte Enova sitt nye enøk-tilbud til boligeiere. Nå får boligeiere støtte når de investerer i flere typer energitiltak som varmepumper og utfasing av fossil fyringsolje. 

- Vi har stor tro på den nye ordningen og forventer at flere boligeiere velger å bytte ut fossil fyringsolje med en miljøvennlig og energieffektiv varmepumpe sier daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), Rolf Iver Mytting Hagemoen.

På vei mot en utslippsfri byggsektor

For at Norge skal nå målet i klimaforliket om at utslippene i 2020 ikke skal overstige 47 millioner tonn CO2-ekvivalenter, er det viktig at byggsektoren blir tilnærmet utslippsfri. Det er også enighet i klimaforliket om et forbud mot fossil fyringsolje i boliger fra 2020.

- Vi mener den nye regjeringen nå har tatt flere riktige grep for å fase ut fossil oppvarming i byggsektoren, sier Hagemoen. – I statsbudsjettet for 2014 ble avgiften på fossil fyringsolje økt med 1 krone per liter. Når støtten fra Enova nå økes, tror vi at mange boligeiere vil bytte ut sin gamle oljefyr med en miljøvennlig varmepumpe. 

Viktig miljøtiltak

- Det å bytte ut et oljefyringsanlegg med en varmepumpe har en rekke positive miljøgevinster. I mange storbyer er det om vinteren helseskadelige lokale utslipp. Varmepumper gir ingen lokale utslipp og bidrar til bedre byluft, sier Hagemoen. - Svært mange av oljefyringsanleggene er gamle med nedgravde tanker som utgjør en stor forurensningsfare.

Grønne arbeidsplasser

Det er i dag cirka 60 000 oljefyringsanlegg og 90 000 parafinkaminer i norske boliger. Når disse anleggene skal fjernes og erstattes med fornybare energiløsninger, vil det skapes mange nye grønne arbeidsplasser.

- I en tid da Norge må omstille seg på grunn av lavere investeringer i olje- og gassektoren, vil det være svært positivt, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Novap.