Civitas med samarbeidspartnere har hatt i oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet å undersøke erfaringer med drift og bruk av yrkesbygg med energiytelse som lavenergibygg eller passivhusnivå.

Studien har omfattet undersøkelse av brukeres opplevelse av inneklima, driftspersonalets og eiernes erfaring med driften samt dokumentert energibruk, beregnet og målt.

Civitas-undersøkelsen har omfattet et begrenset utvalg på 10 yrkesbygg med planlagt energiytelse på lavenergi- eller passivhusnivå. Noen av byggene er pilotbygg i de statlige og kommunale utviklingsprogrammene Framtidens Byer og Future Built.

I tillegg til opplæring av driftspersonell anbefaler Civitas også dokumentasjon og etterprøving av byggenes energibruk og inneklima på et overordnet nivå og verifikasjons- og feilsøking i forbindelse med overlevering av bygg fra entreprenør til byggherre.

I store trekk er Civitas inntrykk at brukerne er fornøyde med byggene. Det gis en rekke positive tilbakemeldinger fra brukerne av byggene, men også noen negative.

Undersøkelsen avdekket varierende grad av utfordringer med inneklima og drift av byggene, men resultatene viser generelt sett ikke overhyppighet av klager på inneklimaforhold sammenlignet med referansedata.

Noen bygg har hatt store innkjørings- og driftsproblemer

Noen av byggene i utvalget har likevel hatt store innkjørings- og driftsproblemer som har påvirket inneklimaet. Resultatene indikerer at grunnen til det kan være:

- Teknisk feilleveranse fra entreprenør
- Dårlige kombinasjoner av komponenter (tekniske egenskaper) og
  feilplassering av sensorer for solavskjerming, feilplassering av termostat og/eller CO2-føler.
- Sentralt driftskontrollanlegg som ikke ”snakker” direkte med energi- og inneklimamålerne i bygget. Måledata må via tredjepart for konvertering.
- Ufullstendig innkjøring, testing og kontroll av tekniske anlegg før overlevering. Foreligger ikke innreguleringsprotokoll.
- Lite robuste løsninger, f.eks. få eller ingen vinduer som kan åpnes
- Fravær av brukerkontroll for den enkelte, f.eks. temperaturregulering,
   solavskjerming, luftmengder og belysning.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 2/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!