Dette melder Novap.­­

Med årlig energibruk på rundt 100 000 kWh i verkstedet begynte strømregningene å svi skikkelig for eier Kjell-Marwin Lavik da prisene «gikk hinsides».

– Noe måtte jeg gjøre for å få ned strømforbruket. Da staten kom med støtteordningen for bedrifter, hjalp det meg til å ta en beslutning, sier Lavik.

Varmepumpe ett av tre energitiltak i verkstedet

Energitilskuddsordningen krevde at alle søkere gjennomførte en energikartlegging. Etter denne valgte Lavik følgende tre tiltak for bilverkstedet:

  • Energiledelse (inkludert EOS)
  • Luft-til-luft-varmepumpe med kanalnett
  • Energieffektiv belysning (LED + styring)

– I oktober begynte vi å fokusere på energisparing, og varmepumpa ble installert i november. LED-lys gjenstår, sier Lavik. Han eier selv både bedriften og bygningen.

– Vi prøver alle å spare så mye strøm vi kan, sier Samuel Frøseth ved Sauda Bilverkstad. Foto: Novap

Bilverkstedet har mer enn halvert strømforbruket

Resultatene er allerede godt synlige på forbruket selv om energiregningen fortsatt er høy: De fire siste månedene er strømforbruket allerede mer enn halvert, viser tall fra Laviks kraftleverandør. Han understreker at det ikke bare skyldes varmepumpa. 

– Vi slår av lys om natta med tidsstyring, sparer strøm der vi kan og har sluttet å bruke stråleovner som spydde ut kWh, poengterer Lavik. Varmen i verkstedet er senket til 16 grader, og varmepumpa slår seg på en til to timer før arbeidstid.

–  Da har vi arbeidstemperaturen når verkstedfolka kommer på jobb, sier Lavik.

– Har ikke angret et sekund på varmepumpa

Gjennom Energitilskuddsordningen vil Sauda Bilverkstad få dekket 45 % av strømutgiftene i fjerde kvartal, og vil få opp mot 100 000 kr i støtte til de tre tiltakene. Resten måtte Lavik ut med selv. Han prøver å unngå leasing så langt det er forsvarlig, men medgir at det var en tøff terskel å betale resten av investeringen kontant.

– Men jeg har ikke angra et sekund på varmepumpa – det er helt fantastisk, sier han.

Lavik mener imidlertid at tidsvinduet for å søke støtte til energitiltak var for kort, og påpeker at regelverket for ordningen først var 100 % klart rett før søknadsfristen.

Varm luft blåses ut ved de fleste løftebukkene slik de ansatte på verkstedet ønsket.  Foto: Novap

Å spare strøm handler om det lille ekstra

– Energisparing handler om bevisstgjøring og fokus, om det lille ekstra, mener Lavik. Han bor ikke i Sauda selv, men understreker at han har kjempeflinke ansatte som virkelig har tatt sjumilssteget på energisparing.

– Vi prøver alle å spare så mye strøm vi kan ved å skru av lys og varme der vi kan, og prøver hele tida å finne nye tiltak for å spare. Det tar ikke så mye tid, men det må gjøres, sier Samuel Frøseth, ansvarlig for verkstedets kundemottak.

Varmepumpe med skikkelig filtersystem

Klima og Energiteknikk AS i Sauda har installert luft-til-luft-varmepumpa med 29 kW kapasitet og ei vifte på 5000 m3/time.

– Vi bygget et kanalnett for å få spredd varmen skikkelig, forteller Frode Danielsen. De satte også inn filterkasse med et standard ventilasjonsfilter.

– På et verksted med dieselrøyk og annet mener vi enklere filtre ikke er gode nok, sier Danielsen. Varm luft blåses ut ved de fleste løftebukkene slik de ansatte på verkstedet ønsket. 

Viktig å få spredd varmen

Kanalnettet er på cirka  25 meter, og lufta blåses ut med lav hastighet via enkle ventiler med justerbare gittere. Varmetilførsel til lakk-hallen ved siden av kan stenges med en ventil.

– Når de kjører lakkboksen, blir det plenty varmt inne i lakkhallen, sier Danielsen.

Kombinasjonen med kanalnett gjør installasjonen mer komplisert enn en enkel innedel i et hjørne ville ha vært.

– Vi kunne ha tilbudt en mye enklere og billigere løsning, men da ville vi ikke fått spredd varmen, sier Danielsen, ifølge Novap.