Dette melder Entro.

Bærekraftengasjementet har truffet fotballklubbene, og Rosenborg er allerede godt i gang.

– Vi skal hjelpe dem med å realisere deres eksisterende bærekraftsstrategi, sier Entros Vibeke Askeland, prosjektleder for ”Grønn stadion”.

Hovedpunktene i prosjektet er å bygge opp under målene satt i FNs pilotprosjekt ”Fotball for målene”.

Fokuset vil ligge på målet om å redusere energiforbruket og tilhørende energikostnader for Lerkendal Stadion, og over tid sørge for en grønn og energiriktig oppgradering.

Driftsoptimalisering for å ruste Lerkendal for fremtiden

Lerkendal stadion er over 20 år gammelt. Det har blitt gjort få oppgraderinger siden bygget stod nytt, selv om noe av bruken har endret seg. Det finnes med andre ord et stort potensial til å bli mer bærekraftig, noe klubben også er helt ærlig om.

Nå er alle parter motiverte for arbeidet som er satt i gang.

– Vi er kommet godt i gang, og gleder oss til fortsettelsen. Rosenborg er veldig engasjert, og vi gleder oss til å se resultater, sier Askeland.

Hun forklarer prosessen i tre faser:

  1. I første omgang er prosjektet planlagt for 3-4 år. Første fase går med til å kartlegge hva som allerede finnes på stadion, for å finne ut av hva som finnes av teknologi, hvilke behov som er knyttet til stadionet, hva tilstanden på stadionet er, hva som er gjort nylig og hva som er planlagt å gjøre fremover. 
  2. I fase 2 er det tid for å legge en plan for det videre arbeidet, samtidig som vi gjennomfører en driftsoptimalisering av det som allerede finnes på stadion.
  3. Mens bygget optimaliseres bygger vi opp en prioritert tiltaksliste, hvor alle tiltakene får en kost/nytte-vurdering med mål om å redusere energiforbruket og ruste stadionet for fremtiden.

Prioritert tiltaksliste

Tiltakslisten vil inkludere alt fra byggeteknisk oppgradering til oppgradering av tekniske anlegg, som i etterkant gjennomføres i prioritert rekkefølge. Dette gjøres med Entro som totalleverandør.

Eksempler på tiltak som skal vurderes er: 

  • Oppgradering av RBKs backup-generator: På grunn av Uefas reglement, er RBK nødt til å kjøre backup-generator på hver eneste kamp. Denne kjøres i dag på diesel.
  • Bytte av lys: Lysene på stadion er i dag hallogen, noe som verken er energieffektivt eller praktisk, ettersom disse ikke lenger er til salgs i Norge fra august 2023. Disse må byttes.  
  • Kildesortering: Etter endt kamp er det store mengder søppel som ligger igjen på stadion. Dette samles og kastes deretter i en felles container. Målet er å få på plass et ordentlig system for kildesortering.

Fotball er en sport som engasjerer mange, ikke bare i Trondheim, men også i resten av verden. Selv håper Askeland at bærekraftsengasjementet til RBK vil inspirere både andre klubber og fotballsupportere fremover.

– Det er flott at en klubb med så stor innflytelse setter seg bærekraftsmål som kan engasjere flere, sier hun.