For snart fire år siden flyttet familien Vågen inn i sitt nye hjem i Inderøy i Trøndelag. De installerte et system som henter ut bergvarme. Det gjorde at familien brukte 40 prosent mindre strøm enn en gjennomsnittlig husholdning, melder Eaton.

I sommer installerte familien solcellepaneler som er koblet til to Eaton xStorage-batterier. Det tillater familien å lagre fornybar strøm, kjøpe strøm når den er billig, og bruke oppspart strøm når prisene er høye. Hvis batteriene blir fulle kan familien tjene penger på å selge strøm tilbake til strømnettet. Den smarte utnyttelsen av strømmen kutter strømutgiftene og genererer inntekter.

- Dette er et prakteksempel på smart utnyttelse av strøm! Energisystemet kan automatisk kjøpe strøm når den er billig og selge strøm tilbake til nettet når prisene er høye. På den måten kan man tjene inn investeringskostnaden i løpet av få år. Fageksperter trekker frem energilagring som en av verdens viktigste teknologier akkurat nå, innleder Jon Helsingeng, administrerende direktør i strømstyrringsselskapet Eaton.

Batteribanken familien Vågen har i garasjen er bygget opp av gjenbrukte elbilbatterier plassert inn i smarte bokser for strømstyring. Solstrømmen lagres direkte på de smarte batteriene. Snart får familien enda større batterikapasitet ved å koble sin elbil til strømnettet.

-  Når vi kobler bilen til strømnettet får vi større batterikapasitet og derfor potensielt større gevinst av å selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet. Dette vil da bli det første eksempelet på ”vehicle to grid” som jeg kjenner til i Norge, altså at bilbatteriet kan tilføre strømnettet kraft, smiler Vågen og forklarer at det eneste som mangler er et produkt fra Nissan.  - Energilagring endrer hvordan vi kjøper, bruker og betaler for strøm. Komfort, miljøhensyn og økonomi blir tre sider av samme sak, understreker Helsingeng.

I juli brukte familien på fem under halvparten av det en gjennomsnittlig husholdning bruker på strøm.- Vi lever komfortabelt og bruker nok like mye strøm som alle andre familier. Forskjellen er at huset er lufttett og godt isolert samtidig som vi tar i bruk fornybare energikilder og utnytter strømmen smartere, sier Magnus Vågen.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 38/2019. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!