Dette sier Hallvard Helland, daglig leder i Lom Biovarme til Tekniske Nyheter. Lom Biovarme leverer cirka 2 GWh varme til bygg i Lom kommune. Flisanlegget består av to fliskjeler på 500 kW, og flisforbruket er på cirka 3 000 m3 per år.

I driftsfasen av anlegget, sier Helland at anlegget vil bidra med cirka 850 000 kroner per år i verdiskapning lokalt. - Da regner jeg med arbeidskraft, fliskjøp og rente til den lokale sparebanken, sier Helland, som mener dette er et nøkternt anslag.

- Erfaringene med å bruke lokale firma på timepris, er at det blir minimalt med ventetid, da de avtalte seg imellom og med oss når det passet å komme. Dette førte til mindre administrasjon og at vi kom godt under budsjettet i utbyggingen, sier Helland.

null
– Erfaringene med å bruke lokale firma på timepris er at det blir minimalt med ventetid, da de avtalte seg imellom og med oss når det passet å komme, sier daglig leder i Lom Biovarme Hallvard Helland. Foto: ETA Norge

Lom Bioenergi kjøper flis levert i silo. Denne flisen blir transportert cirka 2 mil istedenfor at massevirket blir levert på terminal og fraktet til en annen kant av landet. - Det gir en stor klimagevinst å bruke en fornybar ressurs som man foredler og bruker lokalt, sier Helland.

- Sjåk Trelast som vi kjøper av, har en større verdiskapning på produktet. Istedenfor å selge massevirke, så foredler de lokalt og selger det, og sparer sikkert 40 vogntog i året med massevirke som ikke blir transportert langs veien, sier Helland.

Investerte 4,5 millioner lokalt i anleggsfasen

Lom Biovarme investerte cirka 11 millioner kroner pluss moms i byggefasen. - Vi la vekt på å bruke lokale leverandører der vi kunne. Vi mente det var viktig for leveransesikkerheten i driftsfasen, å ha personer i nærheten som kjenner anlegget, sier Helland.

- Det vil si at både elektriker, rørlegger og sveiser kjenner anlegget og bor i nærområdet. Vi la ikke jobben ut på anbud, men brukte lokale folk. Vi investerte cirka 4, 5 millioner kroner som ble fakturert lokalt, sier Helland.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 33/2016. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!